2013. augusztus 18.


Gyümölcsös sütik, Pite

Sárgabarackos pite kardamommal

Ez a pite amolyan nagymama-féle sütemény, egy kicsit feljavítva. Bár a sárgabarack talán mégsem az a tipikus pite töltelék, azért remekül bevált ezúttal is.

Valójában ez a pite teljesen a véletlen műve, ugyanis kaptam egy tál sárgabarackot, amiből nem akartam már lekvárt készíteni, de kidobni viszont nagyon sajnáltam volna. A legkézenfekvőbb megoldás mellett döntöttem végül: legyen belőle pite! Hogy ne legyen annyira “baracklekvárral megkent tészta” hatása az egésznek, ezért a barackokhoz nagyon kevés cukrot adtam és citromhéjjal valamint kardamommal ízesítettem. A töltelék így savanykásabb maradt, olyan pont jó:) Igaz, hogy most már lassan lejár a szezonja, de ha esetleg valahol még sárgabarackhoz juttok, bátran próbáljátok ki!:)

Sárgabarackos pite

Hozzávalók

Tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 3 dkg zsír
  • 2 dkg porcukor
  • 0,5 dkg élesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 1 kk kristálycukor
  • 1 kisebb méretű tojás

Töltelék:

  • 40 dkg sárgabarack (kimagozott súly)
  • 3 ek. kukorica keményítő (hiányában pudingpor)
  • 3 ek. cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • fél kk. őrölt kardamom

1 tojás a kenéshez

porcukor a szóráshoz

Elkészítés

  1. A tésztához a kristálycukrot a langyos tejhez adjuk, és ebben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztet összemorzsoljuk a cukorral a margarinnal és a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást, az élesztőt, és összegyúrjuk.A hozzávalókat összegyúrjukA hozzávalókat összegyúrjuk
  3. Folpack-ba csomagoljuk, és 1 órát hideg helyen pihentetjük.A tészta
  4. A töltelékhez a barackokat forrásban lévő vízbe tesszük pár percre, majd lehúzzuk a bőrét és kimagozzuk.
  5. Az így megtisztított barackokhoz hozzáadjuk a cukrot, a keményítőt, a kardamomot és hozzáreszeljük fél citrom reszelt héját.Elkészítjük a tölteléket
  6. A tésztát két részre osztjuk, és a gombócokat egyenként két folpack közt kinyújtjuk.A tésztát két folpack közt kinyújtjuk
  7. A piteforma alját kibéleljük sütőpapírral és belesimítjuk a tésztalapot úgy, hogy a peremén is legyen, majd ráhalmozzuk a barackos tölteléket. Belesimítjuk a tésztát és ráhalmozzuk a barackot
  8. A másik tésztabuciból egy maréknyit félreteszünk (el is hagyható, mert díszítés lesz belőle), a többit pedig kinyújtjuk és befedjük vele a pitét. Közepén kiszúrjuk és villával több helyen megszurkáljuk. Befedjük a pitét
  9. A tészta széleit összenyomkodjuk a félretett golyóból pedig két hosszú rudat sodrunk és összecsavarjuk. Ezt a tészta peremére nyomkodjuk.Megkenjük tojással és irány a sütő
  10. Megkenjük enyhén felvert tojással, vékonyan megszórjuk porcukorral, majd 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 35-40 perc alatt elkészül.
  11. Megvárjuk, míg langyosra hűl és fogyasztható is:)

Sárgabarackos pite kardamommal

Sárgabarackos pite kardamommal