2021. augusztus 14.
Sütés nélkül
Ragacsos rizs mangóval
Az édes, kókuszos thai ragacsos rizs egy igazi frissítő trópusi desszert, amit hőségben is bátran elkészíthetsz! 🥭🥥🍚
A ragacsos rizshez édes thai rizs lenne a legideálisabb, ami ázsiai boltokban beszerezhető, ennek hiján azonban mindenhol kapható, thai jázmin rizzsel is működik a recept, ezért is ezt adtam meg a hozzávalóknál. Igényel ugyan némi előkészületet ez a desszert, de a jó hír, hogy nem fogja fűteni a konyhát, mert csak a rizs áztatásával fog telni ez az idő 🙂 Összességében fél óra alatt elkészíthető a párolással együtt, így egy villámgyors édességről van szó, ami jól lehűtve igazi trópusi hangulatot hoz a konyhádba. 🌴🥥🌺
Hozzávalók
- 12,5 dkg thai jázmin rizs
- 3 ek. cukor
- 2 dl kókusztej
- fél kávéskanál kukorica keményítő
- csipet só
- 1 érett mangó
Szóráshoz:
- 2 ek. kókuszreszelék
- 1 ek. cukor
Elkészítés
- A rizst szűrőbe tesszük és így áztatjuk hideg vízben 4 órán át, félidőnél áztató vizet cserélve.
- Ha lejárt az áztatási idő, egy edény aljába kb 1/3-ig vizet teszünk és lefedve, közepes lángon megpároljuk a rizst. Kb. 20 perc kell hozzá, hogy megpuhuljon és eléje az opálos, ragacsos állagot.
- Közben a kókusztejet a cukorral és egy csipet sóval felmelegítjük, hogy a cukor teljesen elolvadjon.
- Ekkor az édes kókusztej 2/3-át egy tálba öntjük és félretesszük, ebbe forgatjuk majd a rizst.
- A keményítőt kevés vízzel csomómentesre keverjük.
- A maradékot visszatesszük a tűzre és folyamatos kevergetés mellett besűrítjük.
- A megpuhult rizst a kókusztejhez forgatjuk és hagyjuk kihűlni. A rizs fel fogja szívni a szószt.
- Ha kihűlt, hűtöbe tesszük.
- Tálalás előtt serpenyőben átpirítjuk a kókuszreszeléket a cukorral.
- Összeállítjuk a desszeretet: a rizsből kanállal gombócot készítünk (illetve tetszés szerint formázhatjuk) meglocsoljuk az édes kókusz szósszal és megszórjuk a pirított kókusszal.
- Darabolt mangóval tálaljuk.