2012. május 13.
Kelt tészták
Pan de leche
Spanyol tejes kifli. Tipikus spanyol péksütemény, vattaszerűen puha tésztával, amit ezúttal csokis krémmel töltöttem meg.
Náluk ilyen a kifli, kívül-belül puha, és egy kicsit édes. Eleinte nagyon tetszett, aztán mégiscsak kezdett hiányozni az itthoni kívül ropogós változat. Most meg pont fordítva van, néha eszembe jut a spanyol fajta és akkor muszáj megsütnöm:) Töltelék nélkül is készíthető, ez a gyorsabb verzió, mert így nem kell sodorgatni sem, elég ha feldaraboljuk és kifliket formázunk belőle.
Hozzávalók
(16 db kiflihez)
- 50 dkg kenyérliszt (BL 80)
- 2,5 dkg élesztő
- 2,5 dl tej
- 7 dkg vaj
- 4 dkg cukor
- 1 tojás
- 2 ek. méz
- csipet só
Csokis töltelék:
- 1 csomag csokis pudingpor
- 3 dl tej
- 2 ek. cukor
Elkészítés
- A lisztet egy nagy tálba öntjük és hozzá morzsoljuk az élesztőt.
- Egy másik tálban a tojást, a cukrot és a vajat simára keverjük, majd hozzáadjuk a liszthez.
- Hozzáadjuk a mézet, a tejet és a sót és az egészet a robotgép dagasztó karjával sima tésztává dagasztjuk. (meglehetősen lágy tésztát kapunk)
- Enyhén kilisztezett tálba tesszük a tésztát, egy konyharuhával letakarjuk és meleg helyen a duplájára kelesztjük.
- Addig elkészítjük a csokis tölteléket, ami igazából egy sűrűre főzött puding: a pudingport és a cukrot 1 dl tejjel simára keverjük, a maradék 2 dl-t pedig felforraljuk.
- A forró tejhez hozzáadjuk a pudingporos keveréket és folyamatosan kevergetve egészen sűrűre főzzük. (kb. olyanra, hogy megálljon benne a kanál).
- A megkelt tésztát jól kilisztezett deszkára borítjuk és átgyúrjuk, majd 16 (nagyjából) egyenlő részre osztjuk.
- A kis tésztagolyókat egyenként téglalappá sodorjuk, majd az egyik rövidebb oldalánál, a szélétől kb 2 ujjnyira teszünk egy teáskanálnyi csokis tölteléket, amit kicsit elkenünk.
- A téglalap másik végén a széleitől szintén kb. két ujjnyira egy éles késsel átlósan 3 helyen bevagdossuk.
- Ezután a töltelékkel teli végétől elkezdjük feltekerni úgy, hogy a széleit mindig összenyomjuk, hogy ne folyjon ki a csokis krém.
- Az így elkészült kifliket sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük, ha szükséges, kicsit még formázunk rajtuk és 20 percet pihentetjük.
- Sütés előtt tejjel megkenjük a tetejüket (így majd szép pirosak lesznek).
- 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsülnek.
Máté
2012. május 15. - 18:50Fincsi!