2019. március 29.


Kelt tészták, Lepény

Medvehagymás fougasse

Lassan vége sajnos a medvehagyma szezonnak, viszont még idén próbáljátok ki ezt a puha francia lepénykenyeret , ugyanis nagy kár lenne egy évet várni vele:)

A medvehagyma szinte minden sós (pék)sütibe jó. Ezért is örülök, ha találok egy újabb ötletet, amit még nem készítettem el vele. Idén ez a francia lepénykenyér került sorra, aminek szintén nagyon jól áll a friss, fokhagymás ízvilág! Igaz, macerás kicsit az előtészta és a sok kelesztés miatt, de ennyi fáradozást megér a ropogós külső és a lukacsos, puha belső. Tényleg kár lenne várni vele jövő tavaszig;)

 

Hozzávalók

Előtészta:

  • 15 dkg liszt
  • 15 dkg víz
  • 5 g porélesztő

Tészta további hozzávalói:

  • 35 dkg liszt
  • 1,5 dl meleg víz
  • 1 tk. só
  • nagy csokor medvehagyma
  • olíva olaj
  • nagy szemű tengeri só

Elkészítés

  1. Először elkészítjük az előtésztát: a hozzávalókat egy tálba öntjük és simára dolgozzuk. Előtészta készítése a fougasse-hoz
  2. Letakarva 1 órát pihentetjük, ami alatt szépen megkel.Előtészta a pihentetés után
  3. A medvehagymát megmossuk és apróra vágjuk.Medvehagyma
  4. Egy nagy tálba kimérjük az összes hozzávalót a medvehagyma és az olívaolaj kivételével, hozzáadjuk az előtésztát és addig dagasztjuk, amíg el nem válik a tál oldalától.Medvehagymás fougasse hozzávalói
  5. A tésztabucit vékonyan megkenjük olíva olajjal és letakarva fél órát kelesztjük.Medvehagymás fougasse kelesztés előtt
  6. Kelesztés után a tésztába dolgozzuk a felaprított medvehagymát.Medvehagymás fougasse készítése
  7. A tésztabucit két egyforma részre osztjuk, majd enyhén lisztezett deszkán lepényt formálunk mindkettőből.
  8. A lepények közepét bevágjuk, majd jobb és bal oldalról is kisebb, ferde metszéseket ejtünk rajta.
  9. Nedves konyharuhával letakarva további 30 percet kelesztjük.
  10. Sütés előtt vékonyan megkenjük olíva olajjal, megszórjuk tengeri sóval.Irány a sütő!
  11. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 20-25 perc alatt aranybarnára sül.

Medvehagymás fougasse