2019. március 29.
Kelt tészták, Lepény
Medvehagymás fougasse
Lassan vége sajnos a medvehagyma szezonnak, viszont még idén próbáljátok ki ezt a puha francia lepénykenyeret , ugyanis nagy kár lenne egy évet várni vele:)
A medvehagyma szinte minden sós (pék)sütibe jó. Ezért is örülök, ha találok egy újabb ötletet, amit még nem készítettem el vele. Idén ez a francia lepénykenyér került sorra, aminek szintén nagyon jól áll a friss, fokhagymás ízvilág! Igaz, macerás kicsit az előtészta és a sok kelesztés miatt, de ennyi fáradozást megér a ropogós külső és a lukacsos, puha belső. Tényleg kár lenne várni vele jövő tavaszig;)
Hozzávalók
Előtészta:
- 15 dkg liszt
- 15 dkg víz
- 5 g porélesztő
Tészta további hozzávalói:
- 35 dkg liszt
- 1,5 dl meleg víz
- 1 tk. só
- nagy csokor medvehagyma
- olíva olaj
- nagy szemű tengeri só
Elkészítés
- Először elkészítjük az előtésztát: a hozzávalókat egy tálba öntjük és simára dolgozzuk.
- Letakarva 1 órát pihentetjük, ami alatt szépen megkel.
- A medvehagymát megmossuk és apróra vágjuk.
- Egy nagy tálba kimérjük az összes hozzávalót a medvehagyma és az olívaolaj kivételével, hozzáadjuk az előtésztát és addig dagasztjuk, amíg el nem válik a tál oldalától.
- A tésztabucit vékonyan megkenjük olíva olajjal és letakarva fél órát kelesztjük.
- Kelesztés után a tésztába dolgozzuk a felaprított medvehagymát.
- A tésztabucit két egyforma részre osztjuk, majd enyhén lisztezett deszkán lepényt formálunk mindkettőből.
- A lepények közepét bevágjuk, majd jobb és bal oldalról is kisebb, ferde metszéseket ejtünk rajta.
- Nedves konyharuhával letakarva további 30 percet kelesztjük.
- Sütés előtt vékonyan megkenjük olíva olajjal, megszórjuk tengeri sóval.
- 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 20-25 perc alatt aranybarnára sül.