2021. március 27.
Kelt tészták, Tekercs - csiga
Medvehagymás briós
Nem, nem édes, ez a briós sós, sok-sok friss medvehagymával!🌱
Ahogy megjelentek az első hajtások az erdőben, a begyűjtött kis csokorból készült is azonnal az elmaradhatatlan medvehagymás pogácsa, utána pedig egyből be is indult a fantáziám, hogy mit készítsek vele, amit eddig nem próbáltam. Egy magazinban láttam sós brióst, így egyből adta magát a lehetőség: legyen medvehagymás! Szuper puha, önmagában is nagyon finom, de akár a húsvéti reggelit is kiegészítheted majd vele! 🥚🐣
Hozzávalók
- 25 dkg kenyér liszt (BL80)
- 1 tk. só
- fél csomag szárított élesztő
- egy nagy csokor medvehagyma
- 1 dl langyos tej
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 dl natúr joghurt
- 1 tojás a kenéshez
- nagyszemű tengeri só a szóráshoz
Elkészítés
- Egy nagy tálba mérjük ki a lisztet, adjuk hozzá a szárított élesztőt.
- A megmosott, lecsepegtetett medvehagymát vágjuk apróra.
- Egy tálban langyosítsuk meg a tejet, adjuk hozzá a joghurot és keverjük el.
- A tejes keveréket adjuk a tálban lévő liszthez és kezdjük el dagasztani.
- Adjuk hozzá az apróra vágott medvehagymát.
- Ha már összeállt, adjuk hozzá a sót és az olvasztott vajat.
- Így dagasszuk tovább, míg elválik az edény falától.
- Letakarva kelesszük duplájára.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkán gyúrjuk át, formázzunk belőle hengert és felezzük el. Az így kapott két részt ismét megfelezzük, majd a 4 kis bucit újra, hogy 8 tésztadarabot kapjunk.
- A tésztabucikat egyenként kb. 40 cm hosszú rúddá sodorjuk, majd lazán, csigavonalban feltekerjük.
- Az így kapott briósokat sütőpapírra sorakoztatjuk, megkenjük a felvert tojással, majd további fél órát hagyjuk kelni.
- Sütés előtt megszórjuk a nagyszemű sóval, majd 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 25-30 perc alatt megsül.