2021. március 27.


Kelt tészták, Tekercs - csiga

Medvehagymás briós

Nem, nem édes, ez a briós sós, sok-sok friss medvehagymával!🌱

Ahogy megjelentek az első hajtások az erdőben, a begyűjtött kis csokorból készült is azonnal az elmaradhatatlan medvehagymás pogácsa, utána pedig egyből be is indult a fantáziám, hogy mit készítsek vele, amit eddig nem próbáltam. Egy magazinban láttam sós brióst, így egyből adta magát a lehetőség: legyen medvehagymás! Szuper puha, önmagában is nagyon finom, de akár a húsvéti reggelit is kiegészítheted majd vele! 🥚🐣

Hozzávalók

  • 25 dkg kenyér liszt (BL80)
  • 1 tk. só
  • fél csomag szárított élesztő
  • egy nagy csokor medvehagyma
  • 1 dl langyos tej
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 dl natúr joghurt
  • 1 tojás a kenéshez
  • nagyszemű tengeri só a szóráshoz

Elkészítés

  1. Egy nagy tálba mérjük ki a lisztet, adjuk hozzá a szárított élesztőt.
  2. A megmosott, lecsepegtetett medvehagymát vágjuk apróra.
  3. Egy tálban langyosítsuk meg a tejet, adjuk hozzá a joghurot és keverjük el.
  4. A tejes keveréket adjuk a tálban lévő liszthez és kezdjük el dagasztani. Medvehagymás briós készítése
  5. Adjuk hozzá az apróra vágott medvehagymát.Medvehagymás briós készítése
  6. Ha már összeállt, adjuk hozzá a sót és az olvasztott vajat. Medvehagymás briós készítése
  7. Így dagasszuk tovább, míg elválik az edény falától.Medvehagymás pogácsa készítése
  8. Letakarva kelesszük duplájára. Medvehagymás pogácsa készítése
  9. A megkelt tésztát lisztezett deszkán gyúrjuk át, formázzunk belőle hengert és felezzük el. Az így kapott két részt ismét megfelezzük, majd a 4 kis bucit újra, hogy 8 tésztadarabot kapjunk.
  10. A tésztabucikat egyenként kb. 40 cm hosszú rúddá sodorjuk, majd lazán, csigavonalban feltekerjük. Medvehagymás briós formázása
  11. Az így kapott briósokat sütőpapírra sorakoztatjuk, megkenjük a felvert tojással, majd további fél órát hagyjuk kelni. Irány a sütő!
  12. Sütés előtt megszórjuk a nagyszemű sóval, majd 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 25-30 perc alatt megsül.

Medvehagymás briós