2015. június 5.


Gyümölcsös sütik, Kelt tészták, Tekercs - csiga

Rebarbarás briós

Hosszas keresgélés után sikerült végre rebarbarára bukkannom, így elkészült az idei első rebarbarás süti, méghozzá egy lágy kelt tésztás briós formájában.

El kell meséljem a keresgélés első sikertelen esetét:) Reggel bementem epret venni az útba eső zöldségeshez, mivel sehol sem láttam rebarbarát fizetéskor megkérdeztem a pénztáros nénit, találok-e valahol rebarbarát. Pár másodperces csend, majd: “persze, ott a Barbi hátul”. Ekkor megismételtem hogy rebarbarát keresek. Kolléganő hatalmas nevetésbe tör ki és felvilágosít, hogy a pénztáros néni a másik közös kolléganőjükre gondolt, és hogy rebarbara az sajnos nincs. A háttérből a 3. kolléga nagy nevetés közben megjegyezte a pénzátosnak, hogy ha esetleg valaki aloe verát keres, Vera nincs! Viszont rebarbarájuk sincs azóta se, csak megjegyzem:)

Na de meglett végül a nehezen beszerezhető hozzávaló is! Így már nem volt akadálya, hogy elkészüljön a briós. A savanykás, vaníliával fűszerezett rebarbara szerintem nagyszerűen illik az enyhén citromos, édes kelt tésztához. Próbáljátok ki Barbival vagy Barbi nélkül:)

Rebarbarás briós

Hozzávalók

(4 db nagy brióshoz)

Tészta:

  • 30 dkg liszt
  • 2 ek. cukor
  • 1 tojás
  • 1,5 ek. olaj
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1,5 dkg élesztő
  • frissen reszelt citromhéj
  • 1/4 csomag (bourbon) vaníliás cukor

Töltelék: 

  • 20 dkg rebarbara
  • 5-6 dkg cukor
  • 1/2 csomag (bourbon) vaníliás cukor

 Elkészítés

  1.  A tésztához kovászt készítünk: a tejet meglangyosítjuk, adunk hozzá egy kevés cukrot, 1 ek. lisztet, elkeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 20 percet hagyjuk állni, míg az élesztő felhabosodik.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, az olajat, a vaníliát és a citromot, majd a kovászt is és a robotgép dagasztó karjával addig dagasztjuk, míg el nem válik az edény falától.A briós hozzávalói
  3. Ezután kb. 30-40 perc alatt langyos helyen a duplájára kelesztjük. Briós tészta
  4. A kelesztés vége felé megpucoljuk a rebarbarát.Rebarbara
  5. Megszúrjuk a cukorral és a vaníliás cukorral, majd aprítógépbe tesszük és ledaráljuk. Cukros rebarbara
  6. Mikor a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk és sütőforma méretétől függően 4-6  egyforma cipóra osztjuk. (ha nem használunk sütőformát, 4 bucit javaslok:)
  7. A cipókat egyenként lisztezett deszkán kb. 20×15 cm-es téglalapokká nyújtjuk, majd megkenjük őket a darált rebarbarával (kicsit nyomkodjuk ki a levét előtte)Megtöltjük a brióst rebarbarával
  8. Ezután hosszabbik oldaluknál kezdve feltekerjük őket, amiből egy hosszú hengert kapunk, majd ezt a hengert csigavonalban feltekerjük.
  9. Ezután az elkészült briósok végét kicsit meglapítjuk és a csiga alá nyomjuk, hogy sülés közben ne csússzanak szét.Briós csiga
  10. Vajjal kikent kerámia formákba tesszük őket, majd további 40-45 percet kelesztjük langyos helyen. Ha forma nélkül sütjük, sütőpapírra sorakoztassuk őket, távol egymástól.Kelesztés
  11. Kelesztés után megkenjük a tetejüket olvasztott vajjal és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük őket.Irány a sütő!

Rebarbarás briós