2018. június 8.
Gyümölcsös sütik, Pite
Epres rebarbarás morzsa torta
Itt van végre a rebarbara szezon, ha egy gyors epres-rebarbarás sütit szeretnél, ez a morzsa torta lesz a tökéletes választás!:)
A nagy klasszikus természetesen az epres-rebarbarás pite, ha rebarbaráról van szó, amit lássuk be a rácsozás miatt eléggé időigényes elkészíteni. Ez a morzsatorta azonban szinte ugyanazt az ízélményt nyújtja, jóval rövidebb kivitelezési idővel és mindenféle precízség vagy kézügyesség nélkül előállítható:) Ha tehát a gyors és finom édességek híve vagy, és van épp otthon rebarbarád, amihez receptet keresel, ezt a morzsa tortát mindenképpen próbáld ki!
Hozzávalók
- 12,5 dkg vaj
- 7 dkg porcukor
- 25 dkg liszt
- 3 g sütőpor
- 1 ek. tej
- 1 kicsi tojás
- zabpehely
Töltelék:
- 2 nagy szál rebarbara
- 25 dkg eper
- 1 ek. cukor
- 1 ek. méz
- 1 ek. keményítő
Elkészítés
- A tésztához egy nagy tálba kimérjük a lisztet, vajat, porcukrot, sütőport, hozzáadjuk a tojást és a tejet és összegyúrjuk.
- Az így kapott lágy tésztát folpackba csomagolva kb. fél órára mélyhűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
- A töltelékhez rebarbarát megtisztítjuk a külső rétegtől, felkockázzuk és egy serpenyőben a cukorral és a mézzel megkaramellizáljuk. Ha elkezd sárgulni, óvatosan forgassuk csak át, mert könnyen összetörik.
- Egy piteformát kibélelünk sütőpapírral és a megdermedt tészta 2/3 részét belenyomkodjuk, peremet is hagyva neki (addig a maradék 1/3-ot tegyük vissza a hűtőbe!).
- Az epret megmossuk, felkockázzuk, majd összekeverjük a keményítővel.
- A párolt rebarbarát eloszlatjuk a tésztán, majd a keményítős epret is, hogy mindenhol legyen belőle.
- A maradék tésztát nagy lyukú reszelőn a gyümölcsök tetejére reszeljük.
- Megszórjuk kevés zabpehellyel is.
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk ahol kb. 40 alatt aranybarnára sül.