2012. január 20.


Kelt tészták

Citromos briós

Unalmas volt már a cukorral megszórt bolti briós, ezért elkezdtem keresgélni a neten egy jó briós alaptészta recept után, hogy utána kedvemre variálhassam és ízesíthessem. Az első ötletem a citrom volt és ez sült ki belőle.A tészta receptjét Limara pékségéből kölcsönöztem és mivel nem akartam csak citromhéjat reszelni bele, ezért inkább készítettem hozzá egy citromos krémet (lemon curd) és ezzel töltöttem meg őket, mielőtt feltekertem. A végeredmény egy hihetetlenül puha, foszlós briós lett, illatos citromkrémmel minden falatban. Tényleg mintha a pékségből jött volna:)

Hozzávalók

(4 db nagy brióshoz)

Tészta:

  • 30 dkg liszt
  • 2 ek. cukor
  • 1 tojás
  • 1,5 ek. olaj
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1,5 dkg élesztő

Töltelék: (lemon curd)

  • 5 dkg cukor
  • fél citrom leve és reszelt héja
  • 2 dkg margarin
  • 1 tojás

Elkészítés

  1.  A tésztához kovászt készítünk: a tejet meglangyosítjuk, adunk hozzá egy kevés cukrot, 1 ek. lisztet, elkeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 20 percet hagyjuk állni, míg az élesztő felhabosodik.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, az olajat, majd a kovászt is és a robotgép dagasztó karjával addig dagasztjuk, míg el nem válik az edény falától.
  3. Ezután kb. 30-40 perc alatt langyos helyen a duplájára kelesztjük. Előtte és utána:Kelesztés előtt......kelesztés után

 

  1. Amíg kel, elkészítjük a citromos krémet: A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, a levét pedig ezután kifacsarjuk.
  2. Egy lábasra passzoló fém tálba öntjük a citromlevet a cukorral és a citromhéjjal együtt, majd gőz fölött addig melegítjük, míg fel nem olvad a cukor.
  3. Ezután hozzáadjuk a a margarint, megvárjuk míg elolvad és levesszük a gőzről.
  4. Megvárjuk míg egy kicsit hűl, és hozzáadjuk a tojást, kézi habverővel simára keverjük és ismét a gőz fölé rakjuk, és addig kevergetjük, míg be nem sűrűsödik. Így kell kinéznie:Citromos krém
  5. Mikor a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk és 4 egyforma cipóra osztjuk.
  6. A cipókat egyenként lisztezett deszkán kb. 20×15 cm-es téglalapokká nyújtjuk, majd megkenjük őket kb. másfél evőkanlányi citromos krémmel.
  7. Ezután hosszabbik oldaluknál kezdve feltekerjük őket, amiből egy hosszú hengert kapunk, majd ezt a hengert csigavonalban feltekerjük.Tészta feltekeréseÉs így készül a csiga
  8. Ezután az elkészült briósok végét kicsit meglapítjuk és a csiga alá nyomjuk, hogy sülés közben ne csússzanak szét.
  9. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, egymástól a lehető legnagyobb távolságra, mert még sokat fognak nőni.Kész a briós, irány a sütő
  10. Langyos helyen további 40-45 percet kelesztjük őket.
  11. Ezután megkenjük a tetejüket olvasztott vajjal és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük őket.

Másnap reggel reggelire is tökéletes.

Foszlós citromos briós