2022. november 26.
Sütés nélkül, Krémes sütik, Sajttorta
Lotus kekszes sajttorta
Full extrás sajttorta sütés nélkül és fűszeres, karamellás Lotus keksszel. Jól látod. De kóstold is meg 😉
A karácsonyi időszak közeledtével nagyon sok helyen kapni specoloos vagy spekulatius kekszet és a kenhető változatát is, így jó eséllyel bárhol be tudod szerezni a hozzávalókat akkor is, ha a Lotus verzióból nem találnál sehol. Természetesen a keksz karamellás, kicsit fűszeres ízvilága adja ennek a sajttortának a karakterét, így nem érdemes mással helyettesíteni, legfeljebb másfajta specoloos-al. Nagyjából negyed óra összeállítani, de a dermedési időt tényleg muszáj kivárni, különben kanalazós desszert lesz belőle.
Hozzávalók
18 cm-es formához:
- 20 dkg Lotus keksz
- 10 dkg vaj
- 25 dkg mascarpone
- 2 púpos ek. Lotus specoloos krém
- 10 g expressz zselatin fix
- 1 dl hideg tejszín
- 5 dkg sós karamell
Bevonat:
2 ek. Lotus speculoos krém
Elkészítés
- Először elkészítjük a torta alját: a kekszet ledaráljuk, a vajat felolvasztjuk és a kettőt összekeverjük.
- A tortaforma alját és oldalát kibéleljük sütőpapírral és a forma aljába nyomkodjuk a kekszes masszát.
- A töltelékhez a mascarponét a cukorral simára keverjük.
- Hozzáadjuk a specoloos krémet és ismét simára keverjük.
- A hideg tejszínből elkezdünk habot verni, ha már lágy hab, hozzáadjuk a zselatin fixet és kemény habbá keverjük, majd óvatosan a mascarponéhoz forgatjuk.
- A krém 1/3-át a kekszes rétegre simítjuk.
- A karamellt apró kockákra vágjuk és megszórjuk vele a tortát, majd rásimítjuk a maradék krémet.
- Legalább 3-4 órára, de jobb, ha egy éjszakára hűtőbe tesszük.
- A bevonathoz 2 ek. specoloos krémet gőz felett felolvasztunk és a hideg tortára simítjuk.
- Legalább 1 éjszakára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen, majd tálalás előtt keksszel és karamelldarabokkal díszítjük.