2012. február 8.
Sütés nélkül, Krém desszert
Katalán krém
Az egyik kedvenc spanyol desszertem. A créme brulée (égetett krém) spanyol változata, ami annyiban különbözik, hogy fahéj és citrom van benne. Pont ezért imádom:) Na és persze a vékony roppanós karamellréteg miatt.
Ez az édesség is a spanyol “nyaralásom” hozadéka, ugyanúgy mint a churros. (Meg persze van még egy pár). Igazából nagyon egyszerű elkészíteni, kb. annyi, mint egy zacskós pudingot, de mondanom sem kell, hogy annál ezerszer jobb. Én a sütő grill fokozatával égettem rá a cukrot, de ha ilyen fokozat nincs a sütőn, legvégső esetben készíthetünk rá karamellt serpenyőben amit majd vékonyan rácsorgathatunk a hideg krémre (5 dkg cukor, 2 ek. víz, 1 ek. méz, addig forralni míg aranybarna nem lesz).
Hozzávalók
(4 adag)
- 1 l tej
- 10 dkg cukor
- 5 tojás sárgája
- 2,5 dkg keményítő
- 1 citrom héja
- 1 rúd fahéj
- kristálycukor a karamellhez
Elkészítés
- A citromot nagyon alaposan megmossuk és meghámozzuk vékonyan, ügyelve arra, hogy minél kevesebb fehér rész kerüljön rá, mert az keserű.
- Egy lábosba öntjük a tejet, beletesszük a citromhéjat és a fahéj rudat és a cukrot, majd felforraljuk.
- A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákhoz hozzáadjuk a keményítőt és csomómentesre keverjük.
- Mikor már forr a tej, eltávolítjuk belőle a citromhéjat és a fahéjrudat és félrehúzzuk.
- Rakunk 4-5 evőkanál meleg tejet a tojássárgákhoz, simára keverjük (azért van rá szükség, hogy ne csapódjon ki, mikor a meleg tejbe öntjük).
- Folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a tojássárgákat a tejhez, visszatesszük a tűzre és közepes lángon folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. (akkor jó, ha olyan mint a vanília puding)
- Mikor elkészült, hőálló kerámia edényekbe öntjük, megvárjuk míg kihűl és hűtőbe tesszük 1 órára.
- Fogyasztás előtt megszórjuk a tetejüket kb. 1-1 evőkanál kristálycukorral és a sütő grill fokozatát használva 3-4 perc alatt rápirítjuk a cukrot (legfelső rácsra tegyük minél közelebb a grillezőhöz, közbe hagyjuk nyitva résnyire a sütő ajtaját). Ha nincs a sütőn grill funkció, készíthetünk hozzá karamellt, ahogy már feljebb írtam.
A katalán krém mellé készíthetünk citromos-fahéjas babapiskótát, amivel szerintem még finomabb.
Megér egy próbát!:)
Manó
2012. március 22. - 19:42Már a Nosalty-s recepthez is írtam kommentet. Most, hogy megnéztem a képeket, biztos vagyok benne, hogy valami nem stimmel az enyémmel. Nekem messze nem lett olyan sűrű, mint a képen. Mit gondolsz, lehet, hogy étkezési keményítő az oka? Dr, Oetker-est használtam és már más receptnél sem úgy viselkedett, ahogyan kellett volna.. (Meg mi lenne ebben a receptben rossz, a tej és a cukor nem valószínű..:D)
Egyébként nagyon tetszik az oldal, nagyon szép a grafika, a képek a sütikről gyönyörűek és külön tetszik, hogy sok a mediterrán recept, amiékért teljesen oda vagyok! 🙂
Vikki
2012. március 22. - 20:04Köszönöm!:)
Én kukorica keményítőt tettem bele, és ez nagyon szépen besűrítette. Nem tudom az oetker-es milyen, (bár valószínű az is kukoricakeményítő) de akkor ezek szerint abból a fajtából többet kell hozzá tenni. Próbáld meg a következő alkalommal úgy, hogy több keményítőt teszel bele, 2 evőkanálnyit (a 2,5 dkg volt egy evőkanál). Remélhetőleg úgy már jó lesz.
Vikki
2012. március 22. - 20:15Ja és lesznek még mediterrán receptek bőven, mert azokat én is nagyon szeretem!:)