2012. február 18.


Kelt tészták, Fánk

Churros

A churros egy spanyol édesség, amit ott általában reggelire fogyasztanak  forró csokiba mártogatva a fiestából hazafelé betérve egy útbaeső churreríában. Nem egy diétás reggeli, mert tocsog az olajban és jó cukros, de tényleg nagyon finom!

A churros iránti rajongásom is a spanyolországi “kirándulásom” hozadéka és mivel itthon sehol se árulnak még csak hasonlót se, ezért egyből elkezdtem bújni a spanyol oldalakat, hogy találjak hozzá receptet. Hát nem kellett sokáig keresgélni:) Egyből az első verzió tökéletes lett, pont amilyennek lennie kell: kívül ropogós, fahéjas cukros, belül pedig puha. A tészta maga egy égetett tészta, amit aztán olajban kell kisütni, de egyáltalán nem nagy ördöngősség. Igaz, hogy az enyémek egyik sem lett olyan szép mint a churreríában, de az íze teljesen ugyanolyan. Meg is osztom, hátha más is kedvet kap hozzá:)

Hozzávalók

  •  2,5 dl tej
  • 5 dkg margarin
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 nagy csipet só
  • 12 dkg liszt
  • 3 tojás
  • a sütéshez bőven olaj

A tálaláshoz:

  • őrölt fahéjjal kevert porcukor
  • forró csoki

Elkésztés

  1.  A tejet a vajat a cukrot és a sót egy lábasban elkezdjük melegíteni addig, amíg a vaj el nem olvad, majd felforraljuk.
  2. A lángot közepesre állítjuk és egy habverővel hozzákeverjük a lisztet, hogy csomómentes legyen.
  3. Addig főzzük a lisztes masszát, amíg el nem válik az edény oldalától. Így:Égetett tészta a churros-hoz
  4. Ezután levesszük a tűzről és megvárjuk míg szoba hőmérsékletűre hűl.
  5. Mikor kicsit hűlt, egyenként hozzákeverjük a tojásokat robotgéppel. Az eredmény egy közepesen sűrű tészta lesz, amit ezután csillagcsöves nyomózsákba töltünk.
  6. Az olajat felforrósítjuk (akkor jó, ha beledobunk egy kenyérkockát és fél perc alatt aranybarnára sül benne) és a nyomózsákkal tésztacsíkokat nyomunk a forró olajba.Sül a churros
  7. Mindkét oldalukat aranybarnára sütjük és papírra szedjük őket.
  8. Miután kicsit hűltek, megszórjük őket fahéjas porcukorral (érdemes csak tálalás előtt, hogy ne puhuljanak vissza)Megszórjuk fahéjas porcukorral a churrost
  9. És forró csokival tálaljuk:)Churros con chocolate

Ez az édesség ugyanilyen népszerű a latin világban is, ahol dulce de lechével (karamell cukrozott sűrített tejből – nagyon nagyon finom ez is) vagy vaníliával is fogyasztják. Bár szerintem akkor is forró csokiba mártogatva a legjobb:)

Churros con chocolate