2016. január 8.
Sütés nélkül, Krém desszert
Meyer citrom krém mézeskaláccsal
Igazi spórolós-maradékmentős recepttel indul az új év itt a blogon: friss citromkrém és a (megmaradt) fűszeres mézeskalács találkozása egy könnyű pohárkrém formájában.
Gasztro oldalakat böngészve így január elején két dolog szokott népszerű lenni: az olcsó, maradékfelhasználós vagy a diétás receptek. Erre a receptre az első feltétel igaz, ugyanis diétásnak azért nem mondanám, de aki sütis blogokat böngészik, az nem is ezzel a céllal indul neki:) Ez a krém meyer citrommal készült, de ha nem találtok épp sehol, sima citrommal is nagyon finom lesz a végeredmény. A krém alapja lemon curd, amit tejszínhabbal lazítottam fel. Ha esetleg nem maradt volna mézeskalács karácsonyról, bármilyen fűszeres/gyömbéres kekszmorzsa megteszi hozzá.
Hozzávalók
- 2 meyer citrom héja és leve
- 10 dkg cukor
- 2 tojás
- 3 dkg vaj
- 2 dl hideg tejszín
- 1 csomag habfixáló
- mézeskalács vagy gyömbéres keksz
Elkészítés
- A meyer citromokat alaposan megmossuk, a héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk és a cukorral együtt egy tálban gőz fölött addig melegítjük, még a cukor el nem olvad.
- Levesszük a gőzről, kicsit hagyjuk hűlni, majd egyesével hozzákeverjük a tojásokat kézi habverővel.
- Visszatesszük a gőz fölé, majd addig kevergetjük, míg be nem sűrűsödik.
- Ekkor levesszük a gőzről, hozzáadjuk a vajat, megvárjuk míg elolvad és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
- A hideg tejszínt lágy habbá verjük, majd hozzáadjuk a habfixálót és kemény habbá verjük.
- A tejszínhabot óvatosan a citromkrémbe forgatjuk.
- 1-2 órára betesszük a hűtőbe pihenni.
- Összeállítjuk az édességet: a pohár aljába egy rétegnyi krémet kanalazunk. A mézeskalácsot apróra tördeljük és megszórjuk vele vastagon a réteg tetejét. Ezután jön még egy réteg krém, a tetejére pedig reszelt citromhéjat és sütimorzsát szórunk.