2012. december 10.
Tea sütik, Keksz
Mézeskalács
Nálunk ez az igazi karácsonyi sütemény: minden évben készül és utána napokig finom fahéj illat lengi be az egész lakást. Másnapra puha, igazi omlós mézeskalács receptet találtok a bejegyzésben:)
Ennek a receptnek a lelke két hozzávaló: a házi zsír és a jó minőségű fahéj. Ennek a kettőnek a hiányában egy kőkemény, jellegtelen, íztelen vacak lesz és ugye ezt senki nem szeretné:) Tehát a zsírt semmiképp ne cserélje le senki margarinra, és fahéjból is jó minőségűt válasszunk. Volt, hogy más márkát vettünk, mert nem találtunk sehol a bevált fahéjból, és tényleg teljesen íztelen lett tőle… (akit érdekel a bevált fahéj típusa, küldjön egy üzit és szívesen megírom, ide most nem írom ki) Általában cukormázzal szoktuk díszíteni őket, de az az igazság, hogy ehhez teljesen tehetségtelen vagyok, sosem lesznek szépek, ezért az utóbbi időben egyszerűen csak egymás mellé pakolom őket és végigcsurgatom rajtuk a mázat össze-vissza. Így legalább egyformának tűnik mind:) Az utóbbi 2-3 alkalommal csináltam csokisat is, ami szerintem a legfinomabb változata. Ehhez csak sima étcsokit szoktam olvasztani gőz fölött. De bármivel lehet díszíteni, szórócukrokkal, aszalt gyümölccsel, dióval, mogyoróval, ízlés dolga. Nem mondom, hogy ez a csúcs mézeskalács recept, ez is ugye ízlés kérdése, de nekem ez a kedvencem. Ha még nem találtátok meg a tökéletes receptet, egy próbát ez is megér!:)
Hozzávalók
(kb. 70-80 darabhoz)
- 35 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 1 csomag őrölt fahéj (25 g)
- 1 ek. szódabikarbóna
- 20 dkg házi zsír
- 2 tojás
- 20 dkg méz
- + sok liszt a nyújtáshoz
Máz:
- 1 tojás fehérje
- 15 dkg porcukor
Díszítéshez:
csoki, szórócukrok, magok, bármi ami megtetszik
Elkészítés
- A lisztet a cukorral, a fahéjjal és a szódabikarbónával egy nagy tálban összekeverjük.
- Ezután hozzáadjuk a mézet, a tojásokat és a zsírt és az egészet összegyúrjuk.
- Egy nagyon lágy tésztát kapunk, amit egy éjszakára beteszünk a hűtőbe.
- Másnap, nagyon kilisztezett deszkán kis adagokban, (több részletben, mert nagyon gyorsan felpuhul) 3-4 mm vastagságúra kinyújtjuk és tetszőleges formákat szaggatunk ki belőle.
- A kiszúrt formákat sütőpapírral bélelt sütőlapra pakoljuk, egymástól legalább 3 cm távolságban, mert nőni fognak, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket. Nálam 4 perc alatt tökéletesek lettek.
- Megvárjuk, míg hűlnek egy kicsit és tálcára szedjük őket.
- A mázhoz a porcukrot 8x átszitáljuk (ez azért fontos, mert különben nem mennek szét a cukorszemcsék és eltömítik majd a nejlonzacskó sarkát, amivel dekorálunk)
- Hozzáadjuk a tojásfehérjét és kemény habot verünk belőle.
- Ha csokival szeretnénk díszíteni, gőz fölött felolvasztjuk. Ebbe is remekül beleragadnak a különböző dekor cukrok.
- Kedvünk szerint díszítjük őket cukormázzal, csokival vagy bármi mással:)
Nálam idén rénszarvasok, sünik, mókusok és más egyéb állatok születtek, néhány szívecske és csillag társaságában.
De az abszolút kedvencem a karácsonyi nyúl:)
ritacica
2012. december 10. - 17:09Nyuszi imádnivaló 🙂
Vikki
2012. december 11. - 19:43Tudtam, hogy lesz még rajtam kívül más is akinek ez lesz a kedvence:)
Barbi
2012. december 11. - 18:30És itt a várva várt mézeskalács recept! Köszönöm! 🙂 A fahéj márkájára kíváncsi vagyok, megy is az e-mail.
Vikki
2012. december 11. - 19:28Szia!
Az e-mail címet a Segítség gomb alatt találod, jobb oldalt. Válaszoltam is. 🙂
Kriszti
2012. december 11. - 19:15Szia!
Nagyon tetszenek a mézeseid. Pár hete kaptam én is hasonló formákat. Szeretném megkérdezni, melyik a tuti fahéj? A hétvégén szívesen kipróbálnám a gyerekekkel.
Vikki
2012. december 11. - 19:38Szia!
E-mail-ben válaszoltam!:)
Kriszti
2012. december 11. - 21:08Köszi, megkaptam. 🙂
Kozma Szilvia
2022. december 18. - 07:59Nagyon tetszik ez a recept.
Igazi mézeskalács, nincs benne csak méz.
A fahéj márkájára lennék kivánci, szívesen megsütném ezt a változatot.
Szilvi
Vikki
2022. december 18. - 18:01Szia Szilvi,
e-mailben válaszoltam 🙂
Szilvi
2012. december 13. - 22:29Gyönyörűek. 🙂
Nekem a kedvenc a rénszarvas nózija,nagyon jó.
Engem is érdekelne a fahéj márka???
Köszönöm szépen
Vikki
2012. december 13. - 22:38Szia Szilvi!
E-mailben küldtem:)
Valentin-Bodor Zsuzsi
2013. szeptember 16. - 10:58Tudom, tudom Szeptember van de nekem az ősztől mindig ellenállhatatlan nosztalgiám támad, mézest sütni. Megyek is beszerezni egy kis házi zsírt, addig is áruld el kérlek a tuti fahéj lelőhelyét! Köszönettel: Zsuzsi
sztakacs1
2013. december 11. - 11:38Hétvégén kipróbálom én is. Fura, hogy csak a fahéj kell bele, semmi más fűszer. De biztosan finam így is.
Éns is kérném a fahéj márkáját!
Köszi
vargaemoke
2013. december 20. - 12:46Szia!
Nagyon szeretem a receptjeidet, már többet ki is próbáltam. Én is kérném a fahéj márkáját, h a hétvégén megsüthessük ezt is a kislányommal. Köszi! Emőke.
Nagy Dominika
2015. december 17. - 19:14Szia!
Első mézeskalács próbálkozásom lesz..de kipróbálom a recptedet!
Házi zsír alatt sertészsír értendő?
Elküldenéd kérlek a fahéj márkáját?
Köszi
Dominika
Vikki
2015. december 18. - 10:22Szia Dominika,
igen, hagyományos sertés zsír kell hozzá, a fahéj márkáját pedig küldtem e-mailben. Sok sikert, az íze már garantáltan jó lesz 😉
Szabóné Gergely Erzsébet
2016. január 1. - 11:40Kipróbálom a receptet, mert még zsírral nem sütöttem. Szeretném kérni a fahéj márkáját, mert valóban nem érződik a mézesen megfelelően a fahéj íze.
Még egy kérdésem van, Ennél a tésztánál tényleg elég az egy éjszakai pihentetés vagy minél többet áll annál szebb a kisült tészta felszíne?
Köszönettel: Szabóné Gergely Erzsébet
Vikki
2016. január 1. - 17:50Kedves Erzsébet,
e-mailben válaszoltam a fahéj márkáját illetően. A pihentetésre valóban elég az egy éjszaka, a lényeg, hogy kellően megdermedjen, és ennyi idő elég neki. Több kis részletben nyújtsd majd, mert ahogy melegszik, puhul és nehéz lesz dolgozni vele.