2013. január 15.
Kelt tészták, Tekercs - csiga
Karamellás csiga
Mi lenne jobb egy ilyen hideg, havas téli napon, mint egy langyos pihe-puha kelt tészta, valamilyen finom töltelékkel? Főleg ha a töltelék lágy karamell…:)
Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én nagyon szeretem az ilyen-olyan csigákat. Azok közül is leginkább azokat, amik kelt tésztával készülnek. Mindegy, hogy sós vagy édes, a lényeg, hogy legyen benne valamilyen érdekes töltelék:) Most a karamell jutott eszembe, mert ilyet eddig egy pékségben sem találtam, viszont szerintem remek töltelék egy puha kelt tésztába, a formázás miatt pedig nagyon minimális mennyiség folyt ki belőle sütés közben. Frissen az igazi, de másnapra is nagyon jó puha marad, próbáljátok ki!:)
Hozzávalók
(8-10 csigához)
Tészta:
- 25 dkg liszt
- 1,5 dkg élesztő
- 1,5 dl langyos tej
- 1 tojássárgája
- 5 dkg cukor
- 5 dkg olvasztott vaj
Töltelék:
- 10 dkg cukrozott sűrített tej
- 2 dkg vaj vagy margarin
Tetejére:
- 1 tojás sárgája
- jégcukor (elhagyható)
Elkészítés
- A lisztet egy nagy tálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk, amibe teszünk 1 kk. cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 1 dl langyos tejet. Megvárjuk, míg felhabosodik.
- Ekkor hozzáadjuk a maradék cukrot, tejet, a tojás sárgáját és lágy tésztává gyúrjuk.
- Ha már a tészta összeállt, hozzáöntjük az olvasztott vajat és ezt is beledolgozzuk.
- Langyos helyen, letakarva a duplájára kelesztjük.
- Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk.
- Elkészítjük a tölteléket: a vajat felolvasztjuk egy teflon serpenyőben, majd hozzáadjuk a sűrített tejet és közepes lángon így forraljuk, amíg a karamell sűrű és világosbarna lesz.
- Az így kapott karamellt még melegen rásimítjuk a kinyújtott tészta egyik felére (gyorsan kell vele dolgozni, mert ahogy hűl, gyorsan dermed és így lehetetlen lesz elkenni a puha tésztán)
- Ezután ráhajtjuk a tészta másik felét, kicsit átsodorjuk és egy éles késsel kb. 2 cm-es csíkokat vágunk belőle. A csíkokat ezután egyesével két végén megfogva elkezdjük csavargatni, hogy egy ilyen formát kapjunk:
- Sütőpapírral bélelt sütőlapon az így kapott csavart rudacskákat csiga formában feltekerjük.
- 15 percig pihentetjük, majd megkenjük őket kevés vízzel hígított tojás sárgájával és megszórjuk jégcukorral.
- 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt szép barnára sülnek.
Meleg habos kakaóval vagy karamellás tejjel remek uzsonna vagy tízórai:)
Rezu
2013. január 21. - 19:16Szia! Nagyon jól néz ki! Egy kérdésem volna, ez a karamell mennyi idő alatt készül el? Próbáltam más hasonlót, és azt 20 percig kavargattam.
Vikki
2013. január 21. - 19:46Szia!
Hát az az igazság nem mértem az időt, de szerintem kb. 10 perc kell neki, közben nem kell kevergetni, csak alacsony lángon kell forralni, hogy ne égjen le.
ritacica
2013. január 28. - 10:11Ide is leírom, hogy meglegyen: isteni finom! Süssétek meg! 🙂
(A szokásos lisztes dolog, nekem egy kicsit több kellett bele, talán 5-10 dkg ment még bele pluszban.)
Vikki
2013. január 28. - 10:15Akkor ezek szerint sorra került:) Örülök, hogy ízlett!
ritacica
2013. szeptember 17. - 16:01Ez az egyik kedvencem, már nagyon sokszor megcsináltam. Ma pont olyan ronda, szeles, esős idő van, hogy muszáj lesz este megsütni. 🙂
Vikki
2013. szeptember 18. - 11:56Nekem is pont a napokban jutott eszembe. Vajon miért… 😀