2012. december 19.
Krémes sütik, Muffin - cupcake
Karácsonyi füszeres cupcake mascarpone krémmel
Ilyenkor karácsony előtt soha semmire nincs idő, ezért gondoltam készítek cupcake-et: nagyon gyorsan elkészíthető, egyszerű, egyfalatos fűszeres csodasütik lettek belőle.
Mini muffin formában készítettem el őket, mert szerintem így sokkal mutatósabbak lettek. (természetesen hagyományos, 12 mélyedéses formával is működik a dolog). A mini tortácskák alapja egy fűszeres mézeskalács ízű tészta, a tetejükre pedig egy egyszerű mascarpone krém került. Azok a kis krémkupacok elvileg fenyők akartak lenni a porcukorral megszórt “havas” tájon, hátha nem felismerhető mindenki számára. Azt hiszem tényleg itt az ideje beszerezni egy normális habzsákot:)
Hozzávalók
(24 mini vagy 12 rendes méretű cupcake)
- 16 dkg liszt
- 1 tk szódabikarbóna
- csipet só
- 2 tk őrölt gyömbér
- 2 tk őrölt fahéj
- 1 tk. őrölt szegfűbors
- fél tk szegfűszeg
- 6 dkg cukor
- 1 tojás
- 7,5 dkg méz
- 1 dl olaj
- 1 dl forró víz
- 1 tk holland kakaó (elhagyható, ezt csak a színe miatt)
- kandírozott narancshéj ízlés szerint
Krém:
- 25 dkg mascarpone
- 1-2 ek. porcukor ízlés szerint
- pár csepp citromlé
szórócukrok és porcukor a díszítéshez
Elkészítés
- Egy tálban összekeverjük a fűszereket a liszttel, a szódabikarbónálval és egy csipet sóval.
- A tojást a cukorral robotgéppel habosra keverjük (akkor jó, ha már egészen halvány sárga) és hozzáadjuk a mézet.
- Ezután hozzászitáljuk a lisztes-fűszeres keveréket (adhatunk hozzá kakaót is, hogy barna legyen) és az egészet simára keverjük.
- A kandírozott narancshéjat apró kockákra vágjuk és beleforgatjuk a masszába.
- Az így kapott tésztát egyenlően elosztjuk a muffinpapírral bélelt sütőforma mélyedéseiben. (nem kell teljesen tele tenni, kb. a 2/3-ig elég, így lesz szép formája)
- 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 15 perc alatt megsülnek. (12 mélyedéses forma esetén a sütési idő hosszabb, legalább 20 perc).
- Megvárjuk, míg kihűlnek, lehúzkodjuk róluk a papírt és porcukrot szitálunk a tetejükre.
- A krémhez a mascarponét ízlés szerinti mennyiségű porcukorral simára keverjük. Adunk hozzá pár csepp citromlét is, hogy ne legyen túl édes.
- Habzsákba töltjük és fenyőket formázunk a muffinok tetejére: folyamatosan nyomva egyre kisebb köröket rajzolunk, így lesz magas, kúp alakú.
- Megszórjuk őket szórócukorral és már el is készültek a karácsonyfás mini torták.
Baga
2012. december 23. - 15:00Megsütöttem. Isteni az illata (én a mascarpone-ba narancslevet és egy narancs héját kevertem), gyönyörű. Sajnos még nem kóstoltuk, mert hát kivárjuk, hogy tényleg karácsony legyen, de csak jó lehet. Köszönöm a receptet.
Baga
2012. december 31. - 08:30Megettük: az utóbbi idők legfinomabb karácsonyi sütije. 🙂
Vikki
2013. január 1. - 11:40Örülök, hogy ilyen sikere volt!:)