2014. december 19.


Gyümölcsös sütik, Krémes sütik, Muffin - cupcake

Karácsonyi cupcake

Íme a tökéletes karácsonyi desszert: fűszeres, gyümölcsös és krémes egyszerre. És nagyon gyorsan elkészül:)

Ezt a sütit tavaly a céges karácsonyra készítettem először, egy torta formájában. Improvizatív módon született, ugyanis gyorsan kellett valamit összehozni… Így lettek végül puha mézeskalácsos lapok házi narancsos lekvárral töltve, a külsejét pedig édes mascarponéval vontam be. A dekoráció pedig a piros szín jegyében készült, ezért rubinvörös gránátalmaszemek kerültek a tetejére. A torta cupcake verziója pedig pofon egyszerű: ugyanez a tészta muffin formában kisütve, és megtöltve a lekvárral. Nagyon gyorsan összeállítható, így akár utolsó nap sem okoz majd bonyodalmat, az eredmény pedig egy igen látványos és nagyon finom ünnepi sütemény lesz:)

Ezekkel a kis csodákkal is kívánok mindenkinek békés és örömteli karácsonyt és sok-sok finom műalkotást!:)

Karácsonyi cupcake

Hozzávalók

Tészta:

  • 16 dkg liszt
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 2 tk őrölt gyömbér
  • 2 tk őrölt fahéj
  • fél tk szegfűszeg
  • 6 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 7,5 dkg méz
  • 1 dl olaj
  • 1 dl forró víz
  • 1 tk holland kakaó (elhagyható, ezt csak a színe miatt)

Töltelék:

Krém:

  • 25 dkg mascarpone
  • 1 dl tejszín
  • fél csomag bourbon vaníliás cukor
  • 1-1,5 ek. cukor

Tetejére:

  • 1 gránátalma

Elkészítés:

  1. A tojást a cukorral habosra keverjük, majd hozzákeverjük a mézet és az olajat.A tojást habosra keverjük
  2. A liszthez adjuk a fűszereket, a kakaót, a szódabikarbónát, egy csipet sót és több részletben a tojásos keverékhez adjuk.Hozzáadjuk a száraz hozzávalókat
  3. Amikor már nagyon sűrű,  hozzáadjuk a forró vizet is, ami kicsit fellazítja a tésztát.
  4. A muffintepsi mélyedéseit kibéleljük papírral, majd 3/4-ig megtöltjük a tésztával.A tészta
  5. 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 20 perc alatt megsülnek.
  6. Megvárjuk, míg kihűlnek, majd egy kiskanál segítségével lyukat készítünk a tortácskák közepébe.
  7. A krémhez hideg tejszínt habbá verjük, majd hozzákeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral a mascarponéhoz.
  8. Összeállítjuk a tortácskákat: a tortácskák mélyedéseibe kanalazzuk a narancsos sütőtök lekvárt.Megtöltjük
  9. A krémet nyomózsákba töltjük és csillag alakú csővel pöttyöket nyomunk körben a tortácskákra.Díszítés
  10. A gránátalmát a sütik közepére halmozzuk.

Karácsonyi cupcake