2016. december 23.


Gyümölcsös sütik, Pite

Fűszeres piros bogyós pite

Az utolsó süti ötlet karácsony előtt, ha esetleg még nem lenne meg a tökéletes süti az ünnepi asztalra. Ez a rubinvörös, fűszeres, kissé savanykás, friss, gyümölcsös pite mini és nagy formában is nagyszerű választás lesz, ha az édes-krémes sütik már unalmasak lennének!:)

A fotók sajnos nem adják vissza a gyönyörű mély bordó színt, amit a bogyós gyümölcsök adnak, ami miatt emellett a töltelék mellett döntöttem. A pite sütés amúgy is a szívem csücske, így szerintem egy langyos, gyümölcsös pitének méltó helye van a karácsonyi asztalon is, természetesen ünnepi kivitelben. Remélem elkészítitek és sok boldog, ízes-illatos pillanatot ajándékoz Nektek is!

Édes Ünnepeket Mindenkinek!:)

bogyospite1

Hozzávalók

Tészta: (12 muffin formához, 4 mini pitéhez vagy egy normál méretűhöz)

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 3 dkg zsír
  • 3 dkg porcukor
  • 0,5 dkg élesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 1 kk kristálycukor
  • 1 kisebb méretű tojás

Töltelék:

  • 60 dkg vegyes erdei bogyós gyümölcs (fagyasztott is lehet)
  • 10 dkg cukor
  • 2 ek. keményítő
  • 1/2 tk. őrölt szegfűszeg
  • 1/2 tk. őrölt szegfűbors
  • 1/4 tk. őrölt fahéj

Tetejére:

  • 1 tojás fehérje

 

Elkészítés

  1. A tésztához a kristálycukrot a langyos tejhez adjuk, és ebben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztet összemorzsoljuk a cukorral a margarinnal és a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást, az élesztőt és összegyúrjuk.A hozzávalókat összegyúrjukA hozzávalókat összegyúrjuk
  3. Folpack-ba csomagoljuk, és 1 órát hideg helyen pihentetjük.
  4. A töltelékhez a gyümölcsöt (fagyosan) összekeverjük a cukorral, a keményítővel és a fűszerekkel.Bogyós gyümölcs töltelék
  5. A tésztát pihentetés után 2 részre osztjuk, 1/3-2/3 arányban. A nagyobb gombócot nyújtjuk ki először lisztezett deszkán, nagyjából 3-4 mm vastagra.
  6. A muffin forma mélyedéseit vastagon kivajazzuk.
  7. A tésztából akkora körlapokat szúrunk ki, hogy a formánk peremét is ki tudjuk bélelni.Pite tészta
  8. A kivajazott formákba nyomkodjuk őket.
  9. A maradék tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk ismét 3-4 mm vastagra nyújtjuk és csillagokat, vagy bármi más tetszőleges formákat szúrunk ki belőle a piték tetejére.Pite diszítése
  10. A tésztakosarakba kanalazzuk a cukros-fűszeres gyümölcsöt (ne töltsük meg púposan, mert ki fog folyni és ráég a formára a cukor, a piték pedig nem lesznek szépek)
  11. A csillagokat óvatosan a piték tetejére helyezzük.Irány a sütő!
  12. A tojásfehérjét enyhén felverjük, majd megkenjük vele a piték tetejét.
  13. 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 30 perc alatt aranybarnára sül.

Porcukorral megszórva, langyosan tálaljuk.

Fűszeres piros bogyós pite