2016. december 23.
Gyümölcsös sütik, Pite
Fűszeres piros bogyós pite
Az utolsó süti ötlet karácsony előtt, ha esetleg még nem lenne meg a tökéletes süti az ünnepi asztalra. Ez a rubinvörös, fűszeres, kissé savanykás, friss, gyümölcsös pite mini és nagy formában is nagyszerű választás lesz, ha az édes-krémes sütik már unalmasak lennének!:)
A fotók sajnos nem adják vissza a gyönyörű mély bordó színt, amit a bogyós gyümölcsök adnak, ami miatt emellett a töltelék mellett döntöttem. A pite sütés amúgy is a szívem csücske, így szerintem egy langyos, gyümölcsös pitének méltó helye van a karácsonyi asztalon is, természetesen ünnepi kivitelben. Remélem elkészítitek és sok boldog, ízes-illatos pillanatot ajándékoz Nektek is!
Édes Ünnepeket Mindenkinek!:)
Hozzávalók
Tészta: (12 muffin formához, 4 mini pitéhez vagy egy normál méretűhöz)
- 25 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 3 dkg zsír
- 3 dkg porcukor
- 0,5 dkg élesztő
- 1 dl langyos tej
- 1 kk kristálycukor
- 1 kisebb méretű tojás
Töltelék:
- 60 dkg vegyes erdei bogyós gyümölcs (fagyasztott is lehet)
- 10 dkg cukor
- 2 ek. keményítő
- 1/2 tk. őrölt szegfűszeg
- 1/2 tk. őrölt szegfűbors
- 1/4 tk. őrölt fahéj
Tetejére:
- 1 tojás fehérje
Elkészítés
- A tésztához a kristálycukrot a langyos tejhez adjuk, és ebben felfuttatjuk az élesztőt.
- A lisztet összemorzsoljuk a cukorral a margarinnal és a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást, az élesztőt és összegyúrjuk.
- Folpack-ba csomagoljuk, és 1 órát hideg helyen pihentetjük.
- A töltelékhez a gyümölcsöt (fagyosan) összekeverjük a cukorral, a keményítővel és a fűszerekkel.
- A tésztát pihentetés után 2 részre osztjuk, 1/3-2/3 arányban. A nagyobb gombócot nyújtjuk ki először lisztezett deszkán, nagyjából 3-4 mm vastagra.
- A muffin forma mélyedéseit vastagon kivajazzuk.
- A tésztából akkora körlapokat szúrunk ki, hogy a formánk peremét is ki tudjuk bélelni.
- A kivajazott formákba nyomkodjuk őket.
- A maradék tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk ismét 3-4 mm vastagra nyújtjuk és csillagokat, vagy bármi más tetszőleges formákat szúrunk ki belőle a piték tetejére.
- A tésztakosarakba kanalazzuk a cukros-fűszeres gyümölcsöt (ne töltsük meg púposan, mert ki fog folyni és ráég a formára a cukor, a piték pedig nem lesznek szépek)
- A csillagokat óvatosan a piték tetejére helyezzük.
- A tojásfehérjét enyhén felverjük, majd megkenjük vele a piték tetejét.
- 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 30 perc alatt aranybarnára sül.
Porcukorral megszórva, langyosan tálaljuk.
Gerda
2021. január 20. - 07:55Szia! A zsír alatt mit kell érteni pontosan a receptben? Nem találkoztam még ilyennel sütinél. Sima kacsazsír pl? Köszönöm
Vikki
2021. január 20. - 09:03Szia Gerda,
bármilyen állati eredetű zsiradék jó hozzá. Azért ezzel készítem a pite tésztát, mert sokkal lágyabb és jobb lesz tőle a tészta állaga, mint mondjuk margarinnal.