2013. március 4.


Krémes sütik, Muffin - cupcake

Francia krémes cupcake

Ezt a sütit a NoSalty receptversenyére készítettem, ha tetszik, itt tudtok rá szavazni🙂

Ezt a sütit kifejezetten a NoSalty receptversenyére készítettem. Az előző receptversenyre is neveztem, akkor egy macaronnal, ezúttal viszont egy másik nagy kedvencet, a cupcake-et választottam. Úgy gondolom ez egy olyan süti, aminek bárki lelkesen nekiáll: egyszerű, szép és viszonylag hamar csodás tortácskákat varázsolhatunk az asztalra. A nevét azért kapta, mert szerintem ízében leginkább a népszerű krémes kedvencre hasonlít. A süti alapja egy sima piskóta, amit az eredeti cukrászkrémes főzött vanília krémével töltöttem meg. A tortácskák tetejére pedig lágy tejszín került édes karamell mártással, amit a vajkaramella darabkák tesznek igazán ellenállhatatlanná. Szerintem megér egy próbát!:)

Tehát a link újra, ha tetszik és szeretnétek szavazni:

http://www.nosalty.hu/recept/francia-kremes-cupcake

Francia krémes cupcake

Hozzávalók

(12 darabhoz)

Tészta

  • 2 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 18 dkg liszt
  • 0,75 dl tej
  • 0,75 dl olaj
  • fél csomag sütőpor (6g)

Főzött krém:

  • 2,5 dl tej
  • 2 tojás
  • 6 dkg cukor
  • 6 g vaníliás cukor (bourbon)
  • 1 púpos ek. liszt

Díszítés:

  • 3 dl hideg tejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • karamell öntet
  • vajkaramella darabkák

Elkészítés

  1. A tésztához a tojásokat szétválasztjuk és a fehérjékből 2 dkg cukorral kemény habot verünk.Habot verünk a fehérjékből
  2. A sárgákhoz hozzáadjuk a maradék cukrot és habosra keverjük. Ekkor hozzáadjuk a tejet és az étolajat és simára keverjük.
  3. A lisztet a sütőporral és egy csipet sóval összekeverjük, majd a tojássárgás masszához szitáljuk és az egészet csomómentesre keverjük.Hozzáadjuk a lisztes keveréket
  4. Végül hozzáforgatjuk a tojásfehérje habot is.
  5. Az így kapott masszát egyenlően szétosztjuk a muffintepsi papírral kibélelt mélyedéseiben (én most szilikon formát használtam).A masszát szétosztjuk a muffinsütőformákban
  6. 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 20 perc alatt megsülnek.
  7. Amíg sülnek, elkészítjük a krémet: a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük, a sárgákhoz pedig hozzáadjuk a lisztet és kevés tejet és simára keverjük.
  8. A maradék tejet feltesszük melegedni a cukorral és a vaníliás cukorral, és ha már forr, félrevesszük és hozzákeverjük a tojássárgás keveréket.Hozzáadjuk a sárgákat
  9. Visszatesszük a tűzre és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük.
  10. Ekkor hozzáadjuk a tojásfehérje habot, (legegyszerűbb robotgéppel simára keverni) majd folyamatos kevergetés mellett további 2 percig főzzük. Hozzákeverjük a habot
  11. Így egy sokkal lazább krémet kapunk. Megvárjuk, míg teljesen kihűl.A krém
  12. Ha a muffinok megsültek, rácsra szedjük őket, és megvárjuk, míg kihűlnek.A kész süti alapok
  13. Ha a krém és a muffinok  is kihűltek, összeállítjuk a tortácskákat: a muffin tetejét levágjuk, közepüket pedig egy kiskanállal kikapargatjuk. Ide kerül majd a krém.A muffinok közepét kikapargatjuk
  14. Ezután a mélyedéseket megtöltjük a főzött krémmel.Megtöltjük a muffinokat
  15. A hideg tejszínhez hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a habfixálót, majd kemény habbá verjük. A habot habzsákba töltjük és kidíszítjük vele, vagy egy kanállal a sütik tetejére halmozzuk.
  16. Az elkészült cupcake-ek tetejére karamellszószt csorgatunk és megszórjuk vajkaramella darabkákkal.

És már fogyasztható is:)

Francia krémes cupcake