2013. március 4.
Krémes sütik, Muffin - cupcake
Francia krémes cupcake
Ezt a sütit a NoSalty receptversenyére készítettem, ha tetszik, itt tudtok rá szavazni🙂
Ezt a sütit kifejezetten a NoSalty receptversenyére készítettem. Az előző receptversenyre is neveztem, akkor egy macaronnal, ezúttal viszont egy másik nagy kedvencet, a cupcake-et választottam. Úgy gondolom ez egy olyan süti, aminek bárki lelkesen nekiáll: egyszerű, szép és viszonylag hamar csodás tortácskákat varázsolhatunk az asztalra. A nevét azért kapta, mert szerintem ízében leginkább a népszerű krémes kedvencre hasonlít. A süti alapja egy sima piskóta, amit az eredeti cukrászkrémes főzött vanília krémével töltöttem meg. A tortácskák tetejére pedig lágy tejszín került édes karamell mártással, amit a vajkaramella darabkák tesznek igazán ellenállhatatlanná. Szerintem megér egy próbát!:)
Tehát a link újra, ha tetszik és szeretnétek szavazni:
http://www.nosalty.hu/recept/francia-kremes-cupcake
Hozzávalók
(12 darabhoz)
Tészta
- 2 tojás
- 12 dkg cukor
- 18 dkg liszt
- 0,75 dl tej
- 0,75 dl olaj
- fél csomag sütőpor (6g)
Főzött krém:
- 2,5 dl tej
- 2 tojás
- 6 dkg cukor
- 6 g vaníliás cukor (bourbon)
- 1 púpos ek. liszt
Díszítés:
- 3 dl hideg tejszín
- 1 csomag habfixáló
- 1 csomag vaníliás cukor
- karamell öntet
- vajkaramella darabkák
Elkészítés
- A tésztához a tojásokat szétválasztjuk és a fehérjékből 2 dkg cukorral kemény habot verünk.
- A sárgákhoz hozzáadjuk a maradék cukrot és habosra keverjük. Ekkor hozzáadjuk a tejet és az étolajat és simára keverjük.
- A lisztet a sütőporral és egy csipet sóval összekeverjük, majd a tojássárgás masszához szitáljuk és az egészet csomómentesre keverjük.
- Végül hozzáforgatjuk a tojásfehérje habot is.
- Az így kapott masszát egyenlően szétosztjuk a muffintepsi papírral kibélelt mélyedéseiben (én most szilikon formát használtam).
- 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 20 perc alatt megsülnek.
- Amíg sülnek, elkészítjük a krémet: a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük, a sárgákhoz pedig hozzáadjuk a lisztet és kevés tejet és simára keverjük.
- A maradék tejet feltesszük melegedni a cukorral és a vaníliás cukorral, és ha már forr, félrevesszük és hozzákeverjük a tojássárgás keveréket.
- Visszatesszük a tűzre és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük.
- Ekkor hozzáadjuk a tojásfehérje habot, (legegyszerűbb robotgéppel simára keverni) majd folyamatos kevergetés mellett további 2 percig főzzük.
- Így egy sokkal lazább krémet kapunk. Megvárjuk, míg teljesen kihűl.
- Ha a muffinok megsültek, rácsra szedjük őket, és megvárjuk, míg kihűlnek.
- Ha a krém és a muffinok is kihűltek, összeállítjuk a tortácskákat: a muffin tetejét levágjuk, közepüket pedig egy kiskanállal kikapargatjuk. Ide kerül majd a krém.
- Ezután a mélyedéseket megtöltjük a főzött krémmel.
- A hideg tejszínhez hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a habfixálót, majd kemény habbá verjük. A habot habzsákba töltjük és kidíszítjük vele, vagy egy kanállal a sütik tetejére halmozzuk.
- Az elkészült cupcake-ek tetejére karamellszószt csorgatunk és megszórjuk vajkaramella darabkákkal.
És már fogyasztható is:)
Lorafashion
2013. március 10. - 13:49Most találtam rá a blogodra, de valami fantasztikus!:) Ez lesz az első recept amit ki is próbálok innen. Biztos fini lesz!:)
Vikki
2013. március 10. - 16:53Köszönöm:) Remélem ízleni fog és majd még jó sok receptet kipróbálsz a blogról:)
Ildi
2013. március 19. - 15:10Nagyon-nagyon szépek a sütik, ízléses blog! 2 receptet vittem is kipróbálásra. Gratulálok!
Vikki
2013. március 19. - 15:39Köszönöm:) Remélem mindkét recept ízleni is fog!:)
Bikki Adri
2021. január 23. - 23:13Hálás vagyok ezért az oldalért, köszönjük a szuper recepteket! Ezt a cupcake-t egy 30. születésnapi bulira készítettem, pillanatok alatt elfogyott. De a répatorta muffin is nagy népszerűségnek örvend, nem csak a családunkban, szomszédi körökben is 🙂 További sikeres munkát!
Vikki
2021. január 24. - 09:58Szia Adri,
köszönöm, örülök, hogy szereted a blogon lévő recepteket és mindig sikered van velük!😊 Bízom benne, hogy a jövőben is találsz még sok új kedvencet itt!