2012. november 3.
Gyümölcsös sütik, Krémes sütik, Édesség - bonbon, Macaron
Fekete erdö macaron
Ezt a fekete erdő torta ízű meggyes-csokis macaront a NoSalty receptversenyére készítettem. Ha tetszik, szavazzatok rá itt.
Épp macaron készítésre készültem, mikor olvastam a felhívást, innen jött az ötlet, legyen fekete erdő ízű is. Így hát a habcsókokba kakaó került, a töltelék pedig egy meggyes szósz lett, amihez került egy csepp édes mascarpone, hogy teljes legyen a “feketeerdőtorta” ízélmény.:) Ezt is a cukorszirupos változattal készítettem, már korábban próbálkoztam vele, csokis mentás ízváltozatban is (recept hamarosan), mert nekem ez a recept jobban bevált az állagát tekintve. Csak annyiban bonyolultabb a korábbiakhoz képest, ha lehet ezt mondani, hogy a cukorszirupot el kell találni, mikor jó (kivéve ha van cukorhőmérőnk, mert akkor ez nem okoz problémát). De ez senkinek se szegje kedvét, nekem is sikerült eddig minden alkalommal:)
Hozzávalók
(Kb. 30 darabhoz)
Macaron:
- 10 dkg kristálycukor
- 33 g víz (30 ml)
- 9 dkg porcukor
- 9 dkg mandula
- 2 közepes méretű tojásfehérje (66 g)
- 2 dkg cukrozatlan kakaó
Meggyes töltelék:
- 10 dkg meggy (befőtt is jó)
- 2 tk kukoricakeményítő vagy pudingpor
- 1 ek cukor
- kevés meggylé (vagy a befőtt leve)
Mascarpone-s töltelék:
- 2 ek mascarpone
- fél ek porcukor
Elkészítés
Előző nap:
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával, és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
- A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük, és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.
- Mikor kihűlt, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
- Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk. Így kell kinéznie:
- Hozzászitáljuk a kakaóport is.
Másnap:
- Először elkészítjük a cukorszirupot: a kristálycukorhoz hozzáadjuk a vizet, és elkezdjük forralni, pár perc forralás után akkor lesz jó, mikor már nagy, nyúlós buborékok vannak benne. Igazából cukorhőmérő kellett volna hozzá, de hát az nekem nem volt.:) Akinek van: 118 fokosnak kell lennie.
- A tojásfehérjéből kimérünk 33 grammnyit, és lágy habbá verjük (mint a borotvahab, olyasmi legyen). Robotgéppel folyamatosan keverve lassan hozzáöntjük a cukorszirupot, és pár percig tovább keverjük, míg hűl. Akkor lesz jó, ha már kemény, és keverés közben “klaffogó” hangot ad.
- Ekkor hozzáadjuk a maradék tojásfehérjét (nem kell külön felverni), és így keverjük pár másodpercig. Ettől kicsit hígabb lesz.
- Ezután hozzáadjuk a porcukros mandulát, és óvatos, de határozott mozdulatokkal jól átforgatjuk az egészet. Akkor jó, ha a kanálhoz tapad és nyúlik, ahogy kiemeljük.
- Az elkészült masszát habzsákba töltjük, és sütőpapírra kb. 3 cm átmérőjű pöttyöket nyomunk. (Habzsák híján én sima nejlon zacskóba kanalaztam, aminek a sarkára egy kb. 7 mm-es lyukat vágtam. A köröket a sütőpapír másik oldalán érdemes előrajzolni, hogy egyforma méretűek legyenek.)
- Ezután fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük őket.
- 140 fokra előmelegített sütőben 4-5 perc után “kinőnek” a talpacskák, és 16-17 perc alatt megsülnek. (Ha esetleg elkezdene barnulni a sütési idő vége felé, fedjük le sütőpapírral.)
- Sütőpapírral együtt rácsra emeljük őket, megvárjuk, míg kihűl, és leszedegetjük a papírról.
Töltelék:
- Amíg a macaronok sütés előtt pihennek, elkészítjük a tölteléket: a meggyet aprítógépben felaprítjuk.
- Hozzáadjuk a cukrot és a keményítőt/pudingport, egy kevés meggylét, és az egészet sűrűre főzzük. Megvárjuk, míg kihűl.
- A mascarpone-s részhez a mascarponét simára keverjük a porcukorral.
Összeállítás:
- A kihűlt macaron aljára teszünk egy kis kanálnyi meggyes szószt, a meggyes szósz tetejére pedig egy fél kiskanálnyi mascarponekrémet, és a tetejére óvatosan nyomunk egy másik habcsókot.
És már kínálhatjuk is a fekete erdő torta ízű macaronokat!:)
Köszönöm, ha szavaztál rá! (ha még eddig nem, de most meggondoltad, itt megteheted:)
ritacica
2012. november 3. - 13:32ez gyönyörű!
Vikki
2012. november 3. - 13:35Köszi!:)
Orsika
2016. december 16. - 11:03Szia!
Nagyon tetszik a recept!El szeretném készíteni,de mandulalisztem van csak itthon .Jó lenne azzal is?
Vikki
2016. december 17. - 00:48Szia,
természetesen! Azzal még szebb lesz a felülete a héjaknak.