2013. május 4.
Gyümölcsös sütik, Krémes sütik, Édesség - bonbon, Macaron
Epres-kókuszos macaron
Ismét macaront készítettem, és most, hogy van már friss eper, mi más is lehetne a töltelék, mint egy finom házi eper dzsem!
Az epres-kókuszos macaron ötlete már a múltkor, a raffaello ízű nyuszi macaronoknál felvetődött, akkor viszont inkább nem akartam megtölteni őket piros töltelékkel. Most viszont, hogy már végre szezonja van az epernek, muszáj volt kipróbálnom eper töltelékkel is a kókuszos habcsókokat. Mivel a kókusz fele-fele arányban került bele a mandulával, ezért a felületük nem lesz szép sima, de ez semmit nem ront az élvezeti értékén, sőt… Az íze együtt hihetetlenül finom! Ha a macaron készítést mégsem válllalnátok be, de szívesen kipróbálnátok a kókusz-eper ízkombinációt, ajánlom az epres-kókuszos tekercset!:)
Hozzávalók
- 10 dkg kristálycukor
- 33 g víz (30 ml)
- 10 dkg porcukor
- 5 dkg mandula
- 5 dkg kókusz reszelék
- 2 közepes méretű tojás fehérje (66g)
Töltelék:
- 25 dkg eper
- 10 dkg cukor
- VAGY sűrű (házi) eperlekvár
Elkészítés
Előző nap:
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
- A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.
- Mikor kihűlt, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
- A kókuszt is porcukorral átdaráljuk (sajnos így is maradnak benne nagyobb darabok, amitől majd kicsit rücskös lesz a habcsókok felülete)
- Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk. A végeredménynek ilyennek kell lennie:
Másnap:
- Először elkészítjük a cukorszirupot: a kristálycukorhoz hozzáadjuk a vizet és elkezdjük forralni, pár perc forralás után akkor lesz jó, mikor már nagy, nyúlós buborékok vannak benne. Igazából cukorhőmérő kellett volna hozzá, de hát az nekem nem volt:) Akinek van: 118 fokosnak kell lennie.
- A tojásfehérjéből kimérünk 33 grammnyit és lágy habbá verjük. (mint a borotva hab, olyasmi legyen) Robotgéppel folyamatosan keverve lassan hozzáöntjük a cukorszirupot és pár percig tovább keverjük, míg hűl. Akkor lesz jó, ha már érezhetően kemény és mikor kicsit kiemeled a robotgépet a tál széléhez csapódik.
- Ekkor hozzáadjuk a maradék tojásfehérjét (nem kell külön felverni) és így keverjük pár másodpercig.
- Ezután hozzáadjuk a porcukros kókuszos mandulát és óvatos, de határozott mozdulatokkal jól átforgatjuk az egészet. Akkor jó, ha a kanálhoz tapad és nyúlik, ahogy kiemeled.
- Az elkészült masszát habzsákba töltjük és sütőpapírra kb. 3 cm átmérőjű pöttyöket nyomunk. (habzsák híján én sima nejlon zacskóba kanalaztam, aminek a sarkára egy kb. 7 mm-es lyukat vágtam. A köröket a sütőpapír másik oldalán érdemes előrajzolni, hogy egyforma méretűek legyenek.) Most szilikon sütőlapot használtam.
- Ezután fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük őket.
- 140 fokra előmelegített sütőben 4-5 perc után “kinőnek” a talpacskák és 16-17 perc alatt megsülnek. Mivel fehérek, könnyen megbarnulhatnak, ezért miután kinőttek a talpacskák, fedjük le őket óvatosan sütőpapírral és így süssük tovább.
- Sütőpapírral együtt rácsra emeljük őket, megvárjuk, míg kihűl és leszedegetjük a papírról.
- Elkészítjük a tölteléket: az epreket megmossuk, kicsumázzuk és botmixerrel kicsit átdaráljuk.
- A cukorral együtt lábasba tesszük és egészen sűrű lekvárt főzünk belőle.
- Megvárjuk, míg teljesen kihűl.
- Összeállítjuk a macaronokat: az egyik habcsók aljára kanalazunk az eperlekvárból és óvatosan rányomunk egy másikat.
Érdemes csak fogyasztás előtt megtölteni őket, mert a lekvár miatt könnyen elázhatnak!
Zsófi
2013. június 20. - 08:52Szia!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy miért kell a tojás fehérjét legalább egy napig pihentetni? Szeretnénk megsütni a macaronokat, de a nagy melegben a tojásfehérje miatt lehet hogy nem ez lenne a legjobb választás. Ha nem pihentetem egy napig a tojásfehérjét, akkor valamivel másabb íze lesz, vagy az állagához van valami köze?
Köszönöm előre is a segítséget! 🙂
Vikki
2013. június 20. - 09:28Szia Zsófi!
Azért kell pihentetni, mert így veszít a nedvességtartalmából. Ha “frissen” ütöd bele, nagy valószínűséggel túl híg lesz majd a végeredmény és ezért szét fog folyni a sütőlapon és ebből kifolyólag valószínűleg nem lesznek talpak sem. Szóval így nagy rá az esély, hogy kudarcba fulladna a kísérlet, azt pedig nem szeretnénk:) Valóban nem ideális a tojásfehérjének a 40 fokos konyha, szerintem inkább később próbálkozz, szobahőmérsékleten, olyan 22-23 fokon semmi bajuk nem lesz 1 nap alatt.
Niki
2014. június 9. - 18:17A tegnapi vaníliás pitebol kimaradt tojás fehérjékbol ma elkészült életem első macaronja, ez a finomság 🙂 már reges reg készültem rá, csak bátorságom nem volt hozzá. Deee,sikerült 🙂 🙂 Köszi a receptet!
Vikki
2014. június 9. - 19:21Ennek őszintén örülök, nagyon ügyes vagy!! 🙂
Naira
2016. december 23. - 16:39Hány db macaron jön ki ha a recept alapján készítem??
Vikki
2016. december 23. - 19:5515-20 darab, függ a méretétől persze, és hogy hány lesz hibátlan megjelenésű.