2014. április 11.


Kelt tészták, Fánk

Epres-fehércsokis fánk

Most, hogy tombol a (spanyol) eper szezon, és a fánksütés is ennyire bevált, elkészült a korábbi, sütőben sült fánk tavaszias változata is:) Be kell lássuk ismét: a fehércsoki és az eper továbbra is verhetetlen kombináció!

Ez a fánk kicsit inkább kelt tészta jellegű, így igazából egy isteni epres sütit kreálhatunk ebből a receptből. A bevonatot fehér csokival készítettem, amit liofilizált eperrel szórtam meg. Ennek az érdekessége, hogy az íze sokkal intenzívebb, mint a sima aszalt epernek, így a végeredmény egy igazi ízbomba lesz. Ajénlom kipróbálásra tehát ezt a tavaszi finomságot:)

Fehércsokis-epres fánk

Hozzávalók

Fánk:

  • 35 dkg liszt
  • 9 dkg porcukor
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1,5-2 dl tej
  • 2 db tojássárgája
  • 2 ek vaj (olvasztva, hűtve)
  • 1 kávéskanál só
  • citromhéj

Bevonat:

  • 1 tábla fehér csoki
  • liofilizált eper

Elkészítés

  1. Az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk, adunk hozzá kb. 1 kávéskanálnyi cukrot és megvárjuk, míg felhabosodik.
  2. A tészta hozzávalóit az olvasztott vaj kivételével egy nagy tálba öntjük és elkezdjük dagasztani. (ha esetleg nagyon kemény lenne, adjunk hozzá még tejet)A tészta hozzávalói
  3. Mikor már nagyjából összeállt a tészta, hozzáadjuk az olvasztott vajat.Hozzáadjuk a vajat
  4. Addig dagasztjuk, míg el nem válik az edény falától. Lágy, ruganyos tésztát kapunk.A tészta
  5. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
  6. Kelesztés után lisztezett deszkán kezünkkel kb. 2 cm vastagra lapítjuk (nem kell sodorni, mert meglehetősen lágy, és így lazább marad az állaga) és egy nagyobb, majd egy kisebb szaggatóval kiszúrjuk a fánkokat.Kiszaggatjuk a fánkokat
  7. Sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük a fánk karikákat, ahol további 15 percet kelesztjük.Irány a sütő
  8. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 8-10 perc alatt aranybarnára sülnek.
  9. Megvárjuk, míg teljesen kihűlnek és elkészítjük a bevonatot: a fehércsokit gőz fölött felolvasztjuk, majd belemártjuk a fánkokat (gyorsan kell vele dolgozni, mert hamar elkezd szilárdulni, és így nem lesz szép a bevonat) és megszórjuk liofiliált eperrel.Fehércsokiba mártjuk

Megvárjuk, míg megdermed a csoki és már fogyasztható is:)

Epes-fehércsokis fánk