2013. január 7.
Sütés nélkül, Krém desszert
Csokis madártej füszeres habgaluskákkal és mézeskaláccsal
Az igazság az, hogy ennek a desszertnek kb. annyi köze van a madártejhez, hogy sodó alapú és fehér pamacsok úsznak a tetején. Szóval nem sok. Viszont igazi ízbomba, ami nagyon gyorsan elkészül, és tökéletes menedék a kidobásra szánt mézeskalácsoknak:)
Az egész úgy kezdődött, hogy a szebb napokat látott mézeskalácsaimat, nagyon sajnáltam volna kidobni, ezért valamit akartam velük kezdeni. A mézeskalácsos tiramisu jutott eszembe elsőre, aztán kinyitottam a hűtőt és persze nem volt hozzá mascarpone. Úgyhogy körbenéztem mi van itthon: tej, tojás, meg a mézeskalácsok. Így jutott végül eszembe a madártej. Aztán ahogy a konyhában keresgéltem előkerült ez-az, így lett végül a madártej csokis, a hab pedig fűszeres. És hogy mi lett végül a mézeskaláccsal? Hát összetördeltem és tálaláskor a desszert tetejére szórtam. Kicsit karácsonyi az összhatás ízben, de szerintem ez a második legjobb változat (a tiramisu után) a maradék mézeskalácsok újrahasznosítására.
Hozzávalók
- 1 liter + 1 dl tej
- 4 tojás
- 3 ek. kristálycukor
- 10 dkg ét/tej csoki
- 2 púpos ek. liszt
- 2 tk. kakaó
- 1 ek. porcukor
- csipet fahéj
- csipet szegfűbors
- fél narancs reszelt héja
- maradék mézeskalács
Elkészítés
- A tejet a 3 ek. kristálycukorral feltesszük melegedni (ha tejcsokit használunk, kevesebb cukor is elég lesz).
- A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjéből a porcukorral és egy-egy csipet fahéjjal és szegfűborssal robotgéppel kemény habbá verjük.
- A kemény habot a forrásban lévő tejbe kanalazzuk (érdemes egy teáskanállal, mert így szebb formájuk lesz, és könnyebb is átforgatni. Sajnos az enyémek evőkanállal készültek és elég kis csúnyák lettek és volt amelyik össze is tört).
- Így főzzük 1 percig, majd óvatosan átforgatjuk őket és további 1 percig főzzük.
- Szűrőkanállal kihalásszuk őket a tejből.
- A csokit apró kockákra vágjuk és a meleg tejben felolvasztjuk.
- A tojássárgákat a maradék 1 dl tejjel, a kakaóval és a liszttel csomómentesre keverjük.
- Ha a csoki felolvadt, félrevesszük és hozzákeverjük a meleg csokis tejhez.
- Visszatesszük a tűzhelyre és folyamatosan kevergetve addig főzzük, míg besűrűsödik.
- Megvárjuk, míg kihűl és hozzáreszeljük fél narancs héját, ráhalmozzuk a fűszeres habot és pár órára betesszük a hűtőbe.
- Tálaláskor pedig megszórjuk apróra darabolt mézeskaláccsal.