2013. július 4.
Gyümölcsös sütik, Pite
Cseresznyés pite
Szerintem pontosan ilyen a tökéletes cseresznyés pite. A tészta puha, a töltelék sűrű és fellelhetőek benne a cseresznye szemek, enyhén fűszeres, a teteje pedig ropogósra sült a vékonyan rákaramellizálódott cukorral. Ugye, hogy érdemes tovább olvasni…:)
Idén is nagyon sok nagyszemű roppanós cseresznye termett a fánkon, így nem is volt kérdés, hogy a lehető legtöbb édességet készítem belőle. Nem maradhatott ki a sorból a pite sem, elvégre örök kedvencem. Most egyadagos minipiték készültek, de a megadott mennyiség 1 nagy (kb. 23 cm-es) formához vagy 4 kicsihez elég.
Hozzávalók
Tészta:
- 25 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 3 dkg zsír
- 2 dkg porcukor
- 0,5 dkg élesztő
- 1 dl langyos tej
- 1 kk kristálycukor
- 1 kisebb méretű tojás
Töltelék:
- kb. 50 dkg cseresznye
- 20 g kukorica keményítő (hiányában pudingpor)
- 2-3 ek. cukor
- őrölt szegfűbors ízlés szerint
1 tojás a kenéshez
porcukor a szóráshoz
Elkészítés
- A tésztához a kristálycukrot a langyos tejhez adjuk, és ebben felfuttatjuk az élesztőt.
- A lisztet összemorzsoljuk a cukorral a margarinnal és a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást, az élesztőt, és összegyúrjuk.
- Folpack-ba csomagoljuk, és 1 órát hideg helyen pihentetjük.
- A töltelékhez a cseresznyét kimagozzuk, majd összekeverjük a keményítővel, a cukorral és ízlés szerinti mennyiségű szegfűborssal.
- Pihentetés után a tésztát 2 (vagy 8) egyenlő részre osztjuk, majd egyenként kisodorjuk folpack közt.
- Egy lapot belesimítunk a forma aljába úgy, hogy a peremét is befedje és megtöltjük a cseresznyével. Egy másik lapot pedig közepén kiszúrunk.
- A kiszúrt lapot rásimítjuk a pite tetejére, széleit pedig körben összenyomkodjuk, majd a felesleges tésztát levágjuk róla.
- A tetejüket megkenjük enyhén felvert tojással és vékonyan megszórjuk porcukorral.
- 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 35-40 percet sütjük. (mini piték esetében kb. 20 perc elég)
- Megvárjuk, míg langyosra hűl és már fogyasztható is:)
Langyosan a legfinomabb:)
Egy szelet tökéletes pite:)
Letti
2013. július 8. - 08:25Szia!
A tortaformát, amibe belerakod a tésztát, kivajazod-lisztezed, vagy csak simán belerakod?:)
Vikki
2013. július 8. - 08:50Szia!
Sütőpapírt szoktam alá rakni.
mimozagirl
2014. június 11. - 08:29Szia!
Ez az élesztőmennyiség nem sok egy kicsit? Kipróbáltam és nekem nagyon ducira kelt és kalács íze lett tőle.
Vikki
2014. június 11. - 09:12Szia,
egyáltalán nem. Hideg helyen kelesztetted? Mert ez fontos, hogy a hűtőben kell, különben valóban kalácsos lesz:)