2012. január 17.
Gyümölcsös sütik, Pite
Birsalma pite
Még mindig szezonja van a birsalmának, ez is igazi téli gyümölcs, mert nagyon sokáig eláll, és pont akkor lesz édesebb és (valamivel) puhább, minél tovább lapul a spájzban.
Ezt a receptet még korábban találtam egy magazinban, és mivel pont volt itthon néhány szem birsalma, ezért ki is próbáltam. Megérte vesződni a pucolással és a darabolással, mert az eredmény egy omlós tésztás, aranysárga savanykás-gyümölcsös töltelékű pite lett. Szerintem (mint minden gyümölcsös pite) langyosan a legfinomabb!
Hozzávalók
Tészta:
- 40 dkg liszt
- 12,5 dkg cukor
- 2 tojás
- 20 dkg vaj
- 1 tk sütőpor
- csipet só
Töltelék:
- 6-7 db birsalma
- 1 citrom
- 12,5 dkg cukor
- 4,5 dl almalé (lehetőleg 100%-os)
- 2 cs vaníliás pudingpor (2x40g)
Kenéshez:
- 1 tojás
Elkészítés
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és folpack-ba csomagolva, 30 percet pihentetjük a hűtőben.
- A birsalmákat megpucoljuk, felkockázzuk, és meglocsoljuk a citrom kifacsart levével.
- A töltelékhez való cukrot lábasba tesszük, és aranybarnára karamellizáljuk.
- A karamellhez hozzáadjuk a felkockázott birsalmát, a citrom reszelt héját, és felöntjük 3 dl almalével, így pároljuk lefedve 5-6 percig.
- A két tasak pudingport elkeverjük a maradék 1,5 dl almalével, és hozzáadjuk a birshez, és további kb. 1 percig főzzük óvatosan kevergetve.
- A tészta 2/3-át két folpack közt kinyújtjuk, a felsőt eltávolítva belefordítjuk a kivajazott sütőformába. Belenyomkodjuk, és eltávolítjuk a másik fóliát is, majd villával megszúrkáljuk a tésztát.
- Belekanalazzuk a birses tölteléket, egyenletesen elsimítjuk, majd a maradék tésztával díszítjük a tetejét. (rácsozhatjuk, be is fedhetjük vele teljesen – ebben az esetben a tetejét is megszúrkáljuk, hogy a gőz távozhasson – vagy szaggatóval kiszúrt formákkal díszíthetjük)
- Tetejét felvert tojással megkenjük, majd 190 fokon 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ágnes
2013. január 21. - 18:40Nagyon megtetszett a recept, akár sima almával is biztos kitűnő. Volna egy kérdésem: nem szappanosodik el az alsó tésztalap? Mert az ilyen pitékbe azt nem szeretem nagyon, hogy annyira magába szívja az alsó lap a nedvességet, hogy olyan nyers vagy nyerses marad… Vgay mit lehetne szerinted ellene tenni, hogy ne szívja be a töltelék nedvességét a lap? Köszönöm a választ! Gyönyörűen néz ki amúgy, szeretném majd megcsinálni,ezért a kérdés 😀
Vikki
2013. január 21. - 19:44Nem fog elázni, mert a töltelék, ami bele kerül, már eleve sűrűre van főzve a pudingporral. Egyébként ha pl. almás pitét sütsz, akkor jól ki kell nyomkodni a lereszelt almát, hogy minél kevesebb leve maradjon és így biztosan nem fog elázni. A másik lehetőség pedig, ha olyan a gyümölcs, amit nem lehet csak úgy kinyomkodni, az, hogy kukoricakeményítőt keversz hozzá, úgy nyersen ahogy van. Így ahogy sül, az majd felszívja a levét és besűríti, így nem áztatja el az alsó lapot.