2013. december 28.


Kelt tészták, Sós sütik, Tekercs - csiga

Békebeli perec

A sok karácsonyi édesség után jól esne valami sós finomság? Ezekben a kívül ropogós, belül puha perecekben egészen biztosan nem fogtok csalódni:)

Régen sütöttem már sós dolgot, és éppen kezdett hiányozni valami kelt finomság. Már amúgy is jó ideje szemeztem ezzel a perec recepttel de most végre eljött az alkalom, el is készült:) Eléggé macerás és időigényes a formázás és a forróvizes “fürdetés” miatt, de ez ismételten csak egy olyan recept, ami megéri a fáradozást. A forróvizes fürdő egy lágy kérget képez a pereceken, amik aztán a sütés közben istenien ropogósra sülnek.  A belsejük pedig tökéletesen puha marad. Egyből 3 féle ízesítéssel készítettem: volt sima tengeri sós, sajtos és provence-i fűszerekkel ízesített változata is. Nos, kinek melyik lesz a kedvence?:)

Békebeli perec

Hozzávalók

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • fél zacskó száraz élesztő (3,5 g)
  • 0,25 dl tej
  • fél tk. cukor
  • 0,25 dl olíva olaj
  • 2,5 dl langyosvíz
  • 2 tk. só
  • 1 ek. méz
  • fél ek. szódabikarbóna

Tetejére:

  • 1 tojás
  • durva szemű tengeri só
  • esetleg sajt, zöldfűszerek

Elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük benne a száraz élesztőt és megvárjuk, míg felhabosodik.A felhabosodott élesztő
  2. Egy nagy tálba öntjük a lisztet, a sót, az olajat, végül hozzáadjuk a felhabosodott élesztőt is.A tészta hozzávalói
  3. A tésztát elkezdjük dagasztani, és közben fokozatosan adjuk hozzá a langyos vizet.Folyamatosan adagoljuk a vizet
  4. Tömör, ruganyos tésztát kapunk, amit további 10 percig dagasztunk.A tészta
  5. Konyharuhával lefedve 15-20 percet pihentetjük.
  6. Pihentetés után lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk és 6 egyforma részre osztjuk. Ezeket további 2-2 részre osztjuk, így összesen 12 adagnyi tésztánk lesz.
  7. A tésztagombócokat egyenként ujjnyi vastagra nyújtjuk.
  8. A tésztacsík két végét összehúzzuk, mintha kört akarnánk formázni belőle, majd egymáson keresztezzük őket. Így kapjuk a hagyományos perec formát.A formázás
  9. Az így kapott pereceket letakarva további 15 percet pihentetjük.
  10. Egy lábasban vizet forralunk, hozzáadjuk a mézet és a szódabikarbónát.
  11. A pereceket egyesével egy lapát segítségével a forrásba lévő vízbe mártjuk kb. 30 másodpercre. Így kap egy vékony kérget, ami sütésközben ropogós lesz.Forró fürdő:)
  12. A pereceket ezután sütőpapírral bélelt sütőlapra sorakoztatjuk, majd megkenjük tojással a tetejüket.
  13. Megszórjuk őket ízlés szerint nagy szemű tengeri sóval, sajttal, vagy fűszerezhetjük akár zöldfűszerekkel is.Irány a sütő!
  14. 250 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 15 perc alatt pirosra és ropogósra sül.

És íme a végeredmény: a belül tömör és puha, kívül pedig ropogós, hagyományos perec! 🙂

Békebeli perec