2012. július 16.
Gyümölcsös sütik, Lepény, Pite
Barackos-levendulás crostata
Volt itthon néhány szem gyönyörű, érett, lédús barack, amiből eredetileg pitét akartam sütni, de mivel arra nem volt elég, így lett belőle végül crostata…
Ez a végtelenül egyszerű piteszerű édesség Olaszországból származik. Az alapja egy egyszerű omlós tészta, és gyakorlatilag bármivel meg lehet tölteni: lekvár, friss gyümölcs, főzött krém… Én most a bevezetőben említett barackokkal töltöttem meg, amit levendulasziruppal locsoltam meg. Került némi levendula a tésztába is, csak az ízek miatt. El lehet készíteni lepény formában is, én most a rusztikusabb megoldást választottam, mert valahogy 40 fokban nem volt kedvem vacakolni vele, amúgy is percek alatt meglágyult a tészta, amint kivettem a hűtőből. Így az elkészítési ideje kb. 15 perc volt (+ a sütési idő). Szóval már tényleg nem lehet semmi kifogás, hogy miért ne próbálnád ki:)
Hozzávalók
Tészta:
- 25 dkg liszt
- 3 ek. cukor
- csipet só
- 15 dkg vaj
- 4-5 ek. jéghideg víz
- 1 tk. szárított levendula virág
- reszelt citromhéj (elhagyható)
Töltelék:
- 2-3 nagyobb, érett barack
- 3-4 ek. baracklekvár
- 4 ek. levendula szirup
tej és kristálycukor a kenéshez
Elkészítés
- A tésztához a hozzávalókat egy nagy tálban összegyúrjuk: a vajat a liszttel és a cukorral összemorzsoljuk, hozzáadjuk a levendula virágot, a citromhéjat, a sót és a jéghideg vizet és addig gyúrjuk, míg összeáll.
- Ekkor folpackba csomagoljuk és fél órára betesszük a hűtőbe.
- A barackokat megmossuk és cikkekre vágjuk.
- Ha letelt a pihentetési idő, a tésztát sütőpapírra tesszük és itt kb. 1cm vastag körlappá nyújtjuk (így nem fog eltörni, mikor a sütőlapra emeléssel próbálkozunk:)
- Megkenjük baracklekvárral úgy, hogy kb. 2 ujjnyi peremet hagyunk neki körben, és tetszés szerint rápakoljuk a barack szeleteket.
- Ezután a széleit felhajtjuk, majd meglocsoljuk a levendula sziruppal.
- A tészta széleit megkenjük tejjel, majd jó vastagon megszórjuk kristálycukorral (majd szépen rákaramellizálódik és ropogós lesz:)
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 20 percig sütjük, majd további 10 percig sütjük grill funkción (ha nincs a sütőnkön ilyen, akkor összesen 30 perc a sütési idő ugyanazon a hőfokon)
Langyosan a legfinomabb, mint az összes gyümölcsös pite!:)