2013. április 29.
Gyümölcsös sütik, Lepény
Epres crostata mentás-citromos sziruppal
Végre-végre, eper szezon:) Az első igazán epres sütim idén ez a mentás-citromos sziruppal meglocsolt, omlós vajas tésztás crostata volt. El is fogyott mind pár perc alatt:)
Ezt a sütit kivételesen nem otthon készítettem, ezért nem volt nálam sajnos a fényképezőgépem sem. A képek telefonnal készültek, így a szépséghibás képek miatt nem lett annyira tökéletes most ez a bejegyzés, de szerintem annyira finom ez a süti, hogy így is muszáj volt megörökítenem, hogy megoszthassam. Valójában villámgyors mini pitékről van szó, amihez sütőforma sem kell. Egyszerű omlós tésztából készült, és eperlekvár, valamint friss eper került rájuk, a pontot az i-re pedig a citromos-mentás cukorszirup teszi fel, ami sütés után kerül rájuk. Van itt még olyan, aki nem kóstolná meg ezek után?:)
Tészta:
- 25 dkg liszt
- 3 ek. cukor
- csipet só
- 12,5 dkg vaj
- 4-5 ek. jéghideg víz
- 1 citrom reszelt héja
Töltelék:
- 25 dkg eper
- 2-3 ek. eperlekvár
- kristálycukor a szóráshoz
Szirup:
- 1 citrom héja és leve
- 1 bögre cukor
- 1/3 bögre víz
- apróra vágott friss menta
Elkészítés
- A tésztához a hozzávalókat egy nagy tálban összegyúrjuk: a vajat a liszttel és a cukorral összemorzsoljuk, hozzáadjuk a citromhéjat, a sót és a jéghideg vizet és addig gyúrjuk, míg összeáll.
- Ekkor folpackba csomagoljuk és fél órára betesszük a hűtőbe.
- Közben a töltelékhez az epret megmossuk és felszeleteljük.
- Elkészítjük a szirupot: egy lábasba öntjük a cukrot, a vizet és a citromlevet és addig főzzük, míg szörp sűrűségű szirup lesz belőle. Ezután félrevesszük és megvárjuk, míg egy kicsit hűl.
- Ha letelt a pihentetési idő, a tésztát sütőpapírra tesszük, 5 egyforma bucira osztjuk és itt kb. 1 cm vastag körlapokká nyújtjuk.
- Megkenjük eperlekvárral úgy, hogy kb. 2 ujjnyi peremet hagyunk neki körben, és tetszés szerint rápakoljuk az eper szeleteket.
- Ezután a széleit felhajtjuk, majd meglocsoljuk a citromos sziruppal. (nem baj, ha még langyos)
- A tészta széleit jó vastagon megszórjuk kristálycukorral (majd szépen rákaramellizálódik és ropogós lesz:)
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 25 percig sütjük.
- A mentát apróra vágjuk, és hozzáadjuk a (langyos) sziruphoz.
- Ha elkészült, megvárjuk, míg kihűl és a mentás sziruppal meglocsolva tálaljuk.
Niki
2013. május 28. - 20:42Ma elkészítettem ezt a sütidet is, valami fantasztikus! köszi megint-csak a receptet 🙂
Vikki
2013. május 28. - 20:44Szívesen, örülök, hogy ez is bevált! 🙂