2013. április 29.


Gyümölcsös sütik, Lepény

Epres crostata mentás-citromos sziruppal

Végre-végre, eper szezon:) Az első igazán epres sütim idén ez a mentás-citromos sziruppal meglocsolt, omlós vajas tésztás crostata volt. El is fogyott mind pár perc alatt:)

Ezt a sütit kivételesen nem otthon készítettem, ezért nem volt nálam sajnos a fényképezőgépem sem. A képek telefonnal készültek, így a szépséghibás képek miatt nem lett annyira tökéletes most ez a bejegyzés, de szerintem annyira finom ez a süti, hogy így is muszáj volt megörökítenem, hogy megoszthassam. Valójában villámgyors mini pitékről van szó, amihez sütőforma sem kell. Egyszerű omlós tésztából készült, és eperlekvár, valamint friss eper került rájuk, a pontot az i-re pedig a citromos-mentás cukorszirup teszi fel, ami sütés után kerül rájuk. Van itt még olyan, aki nem kóstolná meg ezek után?:)

epercrostata3

Tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 3 ek. cukor
  • csipet só
  • 12,5 dkg vaj
  • 4-5 ek. jéghideg víz
  • 1 citrom reszelt héja

Töltelék:

  • 25 dkg eper
  • 2-3 ek. eperlekvár
  • kristálycukor a szóráshoz

Szirup:

  • 1 citrom héja és leve
  • 1 bögre cukor
  • 1/3 bögre víz
  • apróra vágott friss menta

Menta

Elkészítés

  1. A tésztához a hozzávalókat egy nagy tálban összegyúrjuk: a vajat a liszttel és a cukorral összemorzsoljuk, hozzáadjuk a citromhéjat, a sót és a jéghideg vizet és addig gyúrjuk, míg összeáll.A hozzávalókat összegyúrjuk
  2. Ekkor folpackba csomagoljuk és fél órára betesszük a hűtőbe.A tészta
  3. Közben a töltelékhez az epret megmossuk és felszeleteljük.Eper
  4. Elkészítjük a szirupot: egy lábasba öntjük a cukrot, a vizet és a citromlevet és addig főzzük, míg szörp sűrűségű szirup lesz belőle. Ezután félrevesszük és megvárjuk, míg egy kicsit hűl.
  5. Ha letelt a pihentetési idő, a tésztát sütőpapírra tesszük, 5 egyforma bucira osztjuk és itt kb. 1 cm vastag körlapokká  nyújtjuk.
  6. Megkenjük eperlekvárral úgy, hogy kb. 2 ujjnyi peremet hagyunk neki körben, és tetszés szerint rápakoljuk az eper szeleteket.Megtöltjük a  lepénykéket
  7. Ezután a széleit felhajtjuk, majd meglocsoljuk a citromos sziruppal. (nem baj, ha még langyos)felhajtogatjuk a széleit
  8. A tészta széleit jó vastagon megszórjuk kristálycukorral (majd szépen rákaramellizálódik és ropogós lesz:)
  9. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 25 percig sütjük.
  10. A mentát apróra vágjuk, és hozzáadjuk a (langyos) sziruphoz.Mentás szirup
  11. Ha elkészült, megvárjuk, míg kihűl és a mentás sziruppal meglocsolva tálaljuk.Epres crostata