2020. április 8.


Kelt tészták, Tekercs - csiga

Túrós kelt virág

Ha azon gondolkodtál, hogy mire használd a kincs számba menő élesztőd utolsó morzsáit, mindenképpen ezt a túrós kelt virágot készítsd el a húsvéti reggelihez, mert a tésztája kalácsosan puha és még édes sárga túró  is van benne! 🐣 🌷 🐇

Tudom, hogy most nem annyira egyszerű élesztőt szerezni, de szerencsére néha már felbukkan valamilyen formában egy-egy boltban, vagy webshopban. Szóval ha a szerencsések közé tartozol, aki meg tudott menteni párat (és természetesen olyan jó fej is vagy, hogy hagytál másnak is😇), akkor mindenképpen készítsd el ezt a csodaszép péksütit. Azon kívül, hogy a tésztája szuper puha és a közepén egy rendes adag túró lapul, a virágos formával 1000%, hogy a húsvéti reggeli, vagy brunch sztárja lesz. Gondoltad volna, hogy ennyire egyszerű megformázni? 😉🌸

Ha nincs élesztőd, készíts mondjuk ilyen cuki madárfészek cupcake-eket! 🐣

Hozzávalók:

(12 darabhoz)

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl langyos tej
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • egy csipet reszelt citomhéj

Töltelék:

  • 30 dkg túró
  • 10 dkg cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 2 tojás

Tetejére:

  • 70 g víz
  • 80 g cukor
  • fél citrom reszelt héja

Elkészítés

  1. A lisztet egy nagy tálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk, amibe teszünk 1 kk. cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 1 dl langyos tejet. Megvárjuk, míg felhabosodik. Ilyennek kell lennie:Élesztő
  2. Ezután hozzáadjuk a tészta összes többi hozzávalóját az olvasztott vaj kivételével és simára gyúrjuk.
  3. Mikor már a tészta összeállt, hozzá dolgozzuk az olvasztott vajat, végül egy csipet citromhéjat is.Ha kész, egy lágy, fényes tésztát kapunk:
  4. Langyos helyen letakarva a duplájára kelesztjük. (kb. fél óra)
  5. A töltelékhez a hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük.
  6. Ha megkelt, két részre osztjuk, így könnyebb lesz vele dolgozni: a gombócokból hengert formálunk és 6-6 egyforma részre felosztjuk. (érdemes lemérni, hogy nagyjából azonos súlyúak legyenek, így biztos, hogy egyforma virágok lesznek 😉 )
  7. A tésztagombócokat egyenként körlappá nyújtjuk, majd 4 vágást ejtünk rajta,  2-2-t egymással szemben. Így kapjuk meg a 4 szirmot.
  8. A körlap közepére kb. egy púpos evőkanálnyit helyezünk a töltelékből, majd köré simítjuk az első “szirmot”.  Ezt követően pedig a vele szembelevő szirom jön. Finoman összenyomkodjuk a találkozásnál.
  9. Végül felhajtjuk a lenti, majd a fenti szirmot is. Az utolsó sziromnál a széleket a virág alá húzzuk.
  10. Sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük őket és ismét a duplájára kelesztjük. (kb. fél óra)
  11. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt szép pirosra sülnek.
  12. Amíg sül, elkészítjük a cukorszirupot: egy lábasban a vizet és a cukrot elkezdjük melegíteni. Forrástól számítva kb. 2 percig hagyjuk gyöngyözni, majd félrehúzzuk és hozzákeverjük a reszelt citromhéjat.
  13. Miután kivettük a sütőből a tekercseket, azonnal, forrón átkenjük őket a citromos sziruppal.
  14. Megvárjuk, amíg kihűl és a szirup is megszilárdul és tálalható is!

És a belseje 😊