2014. február 21.
Kelt tészták
Earl Grey teás keksz
Az egész úgy kezdődött, hogy megláttam ezt a remek ötletet, a teásfilter formájú kekszeket… Utána már a következő az volt, hogy bevillant, hogy mi más lehetne az íze, mint a kedvencem, a bergamott aromás Earl Grey!:)
Még csak sok időt se igényelnek ezek az ötletes kis kekszecskék: egyszerűen csak fel kell darabolni egy éles késsel téglalapokra a sarkait pedig levagdosni és meg is van a filter forma. A lyukakat szívószállal szúrtam ki, ez azért fontos, mert sütés közben a szódabikarbóna miatt dagadni fog, így csökken majd az átmérője is. Az eredmény pedig egyszerűségében nagyszerű: ötletes finomságok tea mellé, isteni citrom és bergamott aromával. Ajánlom;)
Hozzávalók
Kekszek:
- 1 kk. só
- 1 kk. szódabikarbóna
- 6 dkg vaj
- 8 dkg nádcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 60 ml méz
- 60 ml tejszín
- 20 dkg liszt
- 2 g (1 filter) Earl Grey teafű
Bevonat:
5 dkg étcsoki
Szükség lesz még: szívószálra a lyukasztáshoz, cérnára és papírfecnikre a filterekhez.
Elkészítés
- Az összes hozzávalót egy nagy tálba tesszük és összegyúrjuk.
- Folpackba csomagoljuk és legalább egy éjszakára (de minimum 6 órára) betesszük a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.
- Másnap lisztezett deszkán vagy két folpack közt 2-3 mm vastagra nyújtjuk és egy éles késsel először téglalap alakúra vagdossuk.
- A téglalapok két-két felső sarkát srégen levágjuk, így kapjuk a filter formát. A tetejüknél egy szívószállal lyukat készítünk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket.
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 8-10 perc alatt megsül.
- Rácsra szedjük őket és megvárjuk, míg teljesen kihűlnek.
- A csokit gőz fölött felolvasztjuk, majd egyesével belemártogatjuk a kekszek alját.
- Sütőpapírra tesszük őket és megvárjuk, míg megdermed a csoki.
Ha megdermedt a csoki, cérnát fűzünk át a lyukakon, a végére egy kis darab papírt tűzünk, akár személyre szóló feliratokkal, és el is készültek az Earl Grey kekszeink:)