2013. november 29.


Krémes sütik, Macaron

Zserbó macaron

Mi az? Diós, baracklekváros, a teteje pedig vékony csokiréteggel van bevonva? Igeeeen, a zserbó macaron!:)

Közeleg már a karácsony, aminek az egyik elmaradhatatlan desszertje (a bejgli mellett persze) a zserbó. Íme a tradicionális süti trendi változata:) És miért nem az eredeti? Az az igazság, hogy én sajnos nem rajongok érte, ezért nem is szoktam készíteni. Igazából ez a macaron ízváltozat is azért született, mert ismételten rám tört a macarongyártási láz és mivel nagyon sok diónk van itthon, így jött az ötlet, próbáljuk ki mandula helyett dióval. Tökéletesen működik így is:) A dióról pedig automatikusan a zserbó ugrott be, még így is, hogy amúgy nem rajongok érte. Így tehát a diós héjak tölteléke baracklekvár lett és akkor már nem maradhatott el a csokiréteg sem:)

Zserbó macaron

Hozzávalók

Macaron:

  • 10 dkg kristálycukor
  • 33 g víz (30 ml)
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg dió
  • 2 közepes méretű tojás fehérje (66g)
  • 1 púpos tk. holland kakaó

Töltelék:

  • 10 dkg sárgabarack lekvár
  • 1 púpos ek. (kukorica)keményítő

Díszítés:

  • 3 dkg étcsokoládé
  • darált dió

Elkészítés

Előző nap:

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
  2. A diót ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.
  3. Mikor kihűlt, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
  4. Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk.

Másnap:

  1. Először elkészítjük a cukorszirupot: a kristálycukorhoz hozzáadjuk a vizet és a kakaóport és elkezdjük forralni, pár perc forralás után akkor lesz jó, mikor már nagy, nyúlós buborékok vannak benne. Igazából cukorhőmérő kellett volna hozzá, de hát az nekem nem volt:) Akinek van: 118 fokosnak kell lennie.Így készül a cukorszirup
  2. A tojásfehérjéből kimérünk 33 grammnyit és lágy habbá verjük. (mint a borotva hab, olyasmi legyen) Robotgéppel folyamatosan keverve lassan hozzáöntjük a cukorszirupot és pár percig tovább keverjük, míg hűl. Akkor lesz jó, ha már kemény és keverés közben “klaffogó” hangot ad.Hozzáadjuk a cukorszirupot a tojásfehérjéhez
  3. Ekkor hozzáadjuk a maradék tojásfehérjét (nem kell külön felverni) és így keverjük pár másodpercig. Ettől kicsit hígabb lesz.A hab
  4. Ezután hozzáadjuk a porcukros diótt és óvatos, de határozott mozdulatokkal jól átforgatjuk az egészet. Akkor jó, ha a kanálhoz tapad és nyúlik, ahogy kiemeled.Hozzákeverjük a diót
  5. Az elkészült masszát habzsákba töltjük és sütőpapírra kb. 3 cm átmérőjű pöttyöket nyomunk. (habzsák híján én sima nejlon zacskóba kanalaztam, aminek a sarkára egy kb. 7 mm-es lyukat vágtam. A köröket a sütőpapír másik oldalán érdemes előrajzolni, hogy egyforma méretűek legyenek.) Én most a szilikonlappal készítettem:)Pihentetés
  6. Ezután fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük őket.
  7. 140 fokra előmelegített sütőben 4-5 perc után “kinőnek” a talpacskák és 16-17 perc alatt megsülnek. (ha esetleg elkezdene barnulni a sütési idő vége felé, fedjük le sütőpapírral)
  8. Sütőpapírral együtt rácsra emeljük őket, megvárjuk, míg kihűl és leszedegetjük a papírról.
  9. Elkészítjük a tölteléket: a baracklekvárban elkeverjük a keményítőt és addig főzzük, míg egészen sűrű lesz:zserbomac12
  10. Megvárjuk, míg teljesen kihűl.
  11. A bevonathoz a csokit gőz fölött felolvasztjuk.A csoki:)
  12. Összeállítjuk a macaronokat: először a héjak felét vékonyan egy ecset segítségével megkenjük a csokival.Megkenjük csokival
  13. Megszórjuk darált dióval és betesszük a hűtőbe kb. 10 percre, hogy a csoki rádermedjen.A teteje
  14. Ezután megtöltjük a macaronokat: a megmaradt héjakra egy-egy teáskanálnyi tölteléket halmozunk, majd óvatosan rányomunk egy csokis héjat.Összeállítjuk a macaronokat

És már fogyasztható is:)

Zserbó macaron

Zserbó macaron