2013. június 28.


Gyümölcsös sütik, Krémes sütik, Macaron

Levendulás-sárgabarackos macaron

Ezeket a levendulás-sárgabarackos macaronokat egy nagyon kedves olvasómnak készítettem ajándékba. Ha tovább olvastok, meglátjátok, miért is:)

Az úgy volt, hogy Évivel korábban sokat leveleztünk, nagyjából indulása óta követi a blogot, rengeteg receptet kipróbált és mindig beszámolt a tapasztalatokról, sikerekről. Egyszer a macaronok kapcsán szóba került (mert hogy olyat ő is tud már:)) a Ladurée és hogy van az a sütiskönyvük, amit már nagyon régóta be akartam szerezni, de itthon csak extrém szállítási költséggel lehet hozzájutni különböző online boltokból. Egyszer rám írt, hogy van egy meglepetése és nemsokára Pécs felé jár, és jó lenne összefutni. Ez a könyv volt az:)

laduree sucre

Nagyon-nagyon örültem neki, egy sütimániásnak talán nem is lehet jobb meglepetést találni:D És csak hogy visszatértjek a macaronokhoz: ezeket neki készítettem ajándékba az utánajárásért és a szinte házhoz szállításért, mert említette egyszer, hogy ezt az ízkombinációt biztosan elkészíti. Hát most megelőztem ugyan, de itt a recept, remélem Te is megsütöd nemsokára:)

Levendulás-sárgabarackos macaron

Hozzávalók

(kb. 30 darabhoz)

Macaron:

  • 10 dkg kristálycukor
  • 33 g víz (30 ml)
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg mandula
  • 2 közepes méretű tojás fehérje (66g)
  • pár csepp folyékony piros és pár csepp kék ételfesték
  • 1 teáskanál szárított levendula virágzat

Töltelék:

  • 15 dkg (házi) sárgabarack lekvár
  • 1 púpos ek. kukorica keményítő

Elkészítés

Előző nap:

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
  2. A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.
  3. A porcukorhoz adjuk a szárított levendula virágzatot és átdaráljuk.A levendulát a porcukorral átdaráljuk
  4. Mikor kihűlt a mandula, a levendulás porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
  5. Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb mandula szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk. A végeredménynek ilyennek kell lennie:mandulás-porcukros-levendulás keverék
  6. A folyékony ételfestéket hozzáadjuk a kristálycukorhoz, jól összekeverjük és egy lapos tányéron szétterítjük, hogy ki tudjon száradni. (kicsit össze fog állni a nedvességtől, egy villával könnyedén át lehet törni hogy újra kristályos legyen.) Ha por vagy zselé állagút használunk ezt a lépést kihagyjuk, azt majd a kész masszába tesszük.

Másnap:

  1. Először elkészítjük a cukorszirupot: a kristálycukorhoz hozzáadjuk a vizet és elkezdjük forralni, pár perc forralás után akkor lesz jó, mikor már nagy, nyúlós buborékok vannak benne (az enyém a folyékony ételfestékes cukor miatt lila, ha pasztát vagy port használunk azt nem kell ilyenkor beletenni). Igazából cukorhőmérő kellett volna hozzá, de hát az nekem nem volt:) Akinek van: 118 fokosnak kell lennie.Cukorszirup
  2. A tojásfehérjéből kimérünk 33 grammnyit és lágy habbá verjük. (mint a borotva hab, olyasmi legyen) Robotgéppel folyamatosan keverve lassan hozzáöntjük a cukorszirupot és pár percig tovább keverjük, míg hűl. Akkor lesz jó, ha már kemény és keverés közben “klaffogó” hangot ad, az edény széléhez csapódik.Hozzáadjuk a szirupot
  3. Ekkor hozzáadjuk a maradék tojásfehérjét (nem kell külön felverni) és így keverjük pár másodpercig. Ettől kicsit hígabb lesz.A hab
  4. Ezután hozzáadjuk a porcukros mandulát és óvatos, de határozott mozdulatokkal jól átforgatjuk az egészet. Akkor jó, ha a kanálhoz tapad és nyúlik, ahogy kiemeled.A massza
  5. Az elkészült masszát habzsákba töltjük és sütőpapírra kb. 3 cm átmérőjű pöttyöket nyomunk. (habzsák híján én sima nejlon zacskóba kanalaztam, aminek a sarkára egy kb. 7 mm-es lyukat vágtam. A köröket a sütőpapír másik oldalán érdemes előrajzolni, hogy egyforma méretűek legyenek.) Most szilikon sütőformát használtam.Kiadagoljuk és fél órát pihentetjük
  6. Ezután fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük őket.
  7. 140 fokra előmelegített sütőben 4-5 perc után “kinőnek” a talpacskák és 16-17 perc alatt megsülnek. (ha esetleg elkezdene barnulni a sütési idő vége felé, fedjük le sütőpapírral)
  8. Sütőpapírral együtt rácsra emeljük őket, megvárjuk, míg kihűl és leszedegetjük a papírról.
  9. A töltelékhez egy kis tálban a keményítőt csómómentesre keverjük 2-3 ek. baracklekvárral, majd egy lábasba öntjük a maradék lekvárral együtt.
  10. Pár perc alatt nagyon sűrűre főzzük az egészet.A töltelék
  11. Megvárjuk, míg teljesen kihül és összeállítjuk a macaronokat: a sűrű barackos tölteléket egy habcsók aljára kanalazzuk és rányomunk egy másikat a tetejére.Összeállítás

Csak fogyasztás előtt ragasszuk őket össze, mert ha sokáig áll, a töltelék eláztathatja.

Levendulás-sárgabarackos macaron