2013. augusztus 24.
Krémes sütik, Édesség - bonbon, Macaron
Vaníliás-citromos macaron
A macaron gyártási láz még mindig nem hagyott alább, főleg mióta itthon is tudok tökéletesen egyforma habcsók csodákat gyártani. A legújabb ízkombináció az édes vanília és a lágy savanykás citromkrém házasításából született.
Egyszer Balatonon egy cukrászdában láttam a “Nagymama” nevű fagylaltot, mivel ötletem sem volt milyen lehet, hát abból kértem. Az íze nagyon-nagyon jó volt: engem leginkább a citromos omlós kekszekre, vagy az igazán jó fajta citromos nápolyira emlékeztetett. Egyszerre volt édes vaníliás és enyhén citromos, pont jó. Ez a fagyi ihlette végülis ezt a macaront és szerintem tökéletesre sikeredett. Sütés közben isteni vanília illata van a héjaknak, amiket tökéletesen kiegészít a lágy vajas citromkrém. Próbáljátok ki!:)
Hozzávalók
(kb. 30 darabhoz)
- 9 dkg kristálycukor
- 10 g bourbon vaníliás cukor
- 33 g víz (30 ml)
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg mandula
- 2 közepes méretű tojás fehérje (66g)
- pár csepp folyékony sárga ételfesték
Töltelék:
- 1 db citrom
- 5 dkg cukor
- 1 tojás
- 0,6 dl kifacsart citromlé
- 8 dkg vaj
Elkészítés
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
- A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.
- Mikor kihűlt, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
- Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk. A végeredménynek ilyennek kell lennie:
- A folyékony ételfestéket hozzáadjuk a kristálycukorhoz, jól összekeverjük és egy lapos tányéron szétterítjük, hogy ki tudjon száradni. (kicsit össze fog állni a nedvességtől, egy villával könnyedén át lehet törni hogy újra kristályos legyen.) Ha por vagy zselé állagút használunk ezt a lépést kihagyjuk, azt majd a kész masszába tesszük.
Másnap:
- Először elkészítjük a cukorszirupot: a kristálycukorhoz hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a vizet, majd elkezdjük forralni. Pár perc forralás után akkor lesz jó, mikor már nagy, nyúlós buborékok vannak benne (az enyém a folyékony ételfestékes cukor miatt sárga, ha pasztát vagy port használunk azt nem kell ilyenkor beletenni). Igazából cukorhőmérő kellett volna hozzá, de hát az nekem nem volt:) Akinek van: 118 fokosnak kell lennie.
- A tojásfehérjéből kimérünk 33 grammnyit és lágy habbá verjük. (mint a borotva hab, olyasmi legyen) Robotgéppel folyamatosan keverve lassan hozzáöntjük a cukorszirupot és pár percig tovább keverjük, míg hűl. Akkor lesz jó, ha már kemény és keverés közben, ha kiemeljük a robotgépet, a massza az edény falához csapódik, “klaffogó” hangot ad.
- Ekkor hozzáadjuk a maradék tojásfehérjét (nem kell külön felverni) és így keverjük pár másodpercig. Ettől kicsit hígabb lesz.
- Ezután hozzáadjuk a porcukros mandulát és óvatos, de határozott mozdulatokkal jól átforgatjuk az egészet. Akkor jó, ha a kanálhoz tapad és nyúlik, ahogy kiemeled.
- Az elkészült masszát habzsákba töltjük és sütőpapírra kb. 3 cm átmérőjű pöttyöket nyomunk. (habzsák híján én sima nejlon zacskóba kanalaztam, aminek a sarkára egy kb. 7 mm-es lyukat vágtam. A köröket a sütőpapír másik oldalán érdemes előrajzolni, hogy egyforma méretűek legyenek.) Most szilikon sütőlapot használtam.
- Ezután fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük őket.
- 140 fokra előmelegített sütőben 4-5 perc után “kinőnek” a talpacskák és 16-17 perc alatt megsülnek. (ha esetleg elkezdene barnulni a sütési idő vége felé, fedjük le sütőpapírral)
- Sütőpapírral együtt rácsra emeljük őket, megvárjuk, míg kihűl és leszedegetjük a papírról.
- Elkészítjük a tölteléket: a citrom reszelt héját, a cukrot, a citrom levét és a tojást egy fém keverőtálba tesszük és simára keverjük.
- Forrásban lévő vízzel teli lábos fölé helyezzük, és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük.(Akkor jó, ha világosabb sárga, mint volt, pudingszerűen sűrű és gőzölög.)
- Ekkor levesszük a gőzről és megvárjuk míg hűl annyit, hogy csak langyos legyen.
- Mikor már csak langyos, a darabokra vágott vajat kockánként beledobjuk és botmixerrel teljesen homogénre keverjük.
- Ha mind belekerült, betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen. A végeredmény (hűtés előtt) ilyen lesz:
- Ha megdermedt a krém, összeállítjuk a macaronokat: a habcsókokat 1-1 teáskanálnyi krémmel összetapasztjuk.
- És már fogyasztható is:)
Tünde
2014. április 8. - 14:23Szia,ha vendégségbe vinném hétvégére.Mennyivel elötte szabad elkésziteni,hogy ne legyen hütö izü,és ne legyen szikadt az egész.Köszönöm válaszod.
Vikki
2014. április 8. - 21:13Szia Tünde,
ha előtte nap elkészíted, egész biztosan nem fog elázni és ha légmentesen záródó dobozba teszed, a hűtő ízt is elkerülheted.
Safranka Mónika
2014. április 8. - 22:43Gyönyörüek a macaronjaid Én most tanulgatom!Van szilikon lapom nekem is de leragadtak a sütik talpai kicsit rá!Szeretném tudni Te lekezeled valamivel elötte?Köszi
Vikki
2014. április 8. - 23:40Szia,
köszönöm 🙂 Nem szoktam lekenni semmivel sütés előtt, de én is jártam már így, ilyenkor az volt a probléma, hogy nem sült át rendesen. Ha egynél tapasztalod, tedd vissza a többi még pár percre a sütőbe.
Judit
2014. november 22. - 13:53Szia! Megsütöttem, maga a mennyország! Megéri a macerát. Köszi a receptet!Judit
Kiki
2016. május 23. - 14:52Szia, mandulaliszttel is el lehet készíteni?
Előre is köszönöm válaszod
Vikki
2016. május 23. - 16:58Szia,
természetesen! Így sokkal simább lesz a felülete, ugyanez a mennyiség kell abból is.
Zoé
2023. október 22. - 13:41Szia!
A tölteléknek kb. mennyi idő kell a hűtőben a megdermedéshez?
Most fogom először próbálni, köszi előre is a választ!
Vikki
2023. október 23. - 14:05Szia,
ahhoz, hogy be tudd tölteni, nagyjából krémsajt állagúra kell dermednie, ehhez 1,5-2 óra biztosan kell majd, de nyilván függ attól is, milyen a hűtőd 🙂