2013. szeptember 27.
Krémes sütik, Édesség - bonbon, Macaron
Earl Grey macaron
Újra macaron készült, mégpedig nagyon egyszerű okból: beszereztem egy macaron sütéshez való szilikon lapot és nem bírtam ki, hogy ne próbáljam ki azonnal:) Egyből a(z egyik) kedvencemet, a bergamott aromájú Earl Grey teásat készítettem el vele:)
A bergamott valójában egy ehetetlenül keserű citrusféle, csak a héjából kinyerhető aromás olajat hasznosítják parfümök mellet pl. az Earl Grey teákban. A tea a “habcsókokba” került, így enyhén érződik rajta a bergamott aromája, tölteléknek pedig egy citromos mártást (lemon curd) készítettem, amibe szintén áztattam teát, bár a citrom miatt itt a bergamott kevésbé érződik, mint a habcsókokban. Így együtt a kettő nagyon jól kiegészíti egymást. Ajánlom kipróbálásra nem csak a legbátrabbaknak!:)
A szilikonos sütőlapról csak annyit, hogy gyönyörű, egyforma macaronokat lehet vele sütni, az egyetlen hibája csak az, hogy nagyobb a mérete (legalábbis az enyémnek), mint a sütőlap, így a széle felpöndörödött és a két szélső sor ez miatt leragadt és nem is sült meg rendesen. Ettől a 8 db hibás habcsóktól eltekintve viszont teljes mértékben meg volt elégedve vele, mert tényleg gyönyörű szabályos lett mindegyik.
Hozzávalók
(kb. 30 darabhoz)
Macaron:
- 10 dkg kristálycukor
- 33 g víz (30 ml)
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg mandula
- 2 közepes méretű tojás fehérje (66g)
- pár csepp folyékony sárga ételfesték
- 3 g Earl Grey teafű (jobb minőségű)
Töltelék:
- 1 citrom leve és héja
- 5 dkg cukor
- 1 tojás
- 1,5 dkg vaj
- 1 filter Earl Grey tea
Elkészítés
Előző nap:
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
- A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.
- Mikor kihűlt, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
- Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk. A végeredménynek ilyennek kell lennie:
- A folyékony ételfestéket hozzáadjuk a kristálycukorhoz, jól összekeverjük és egy lapos tányéron szétterítjük, hogy ki tudjon száradni. (kicsit össze fog állni a nedvességtől, egy villával könnyedén át lehet törni hogy újra kristályos legyen.) Ha por vagy zselé állagút használunk ezt a lépést kihagyjuk, azt majd a kész masszába tesszük.
Másnap:
- Először elkészítjük a cukorszirupot: a kristálycukorhoz hozzáadjuk a vizet és elkezdjük forralni, pár perc forralás után akkor lesz jó, mikor már nagy, nyúlós buborékok vannak benne (az enyém a folyékony ételfestékes cukor miatt sárga, ha pasztát vagy port használunk azt nem kell ilyenkor beletenni). Igazából cukorhőmérő kellett volna hozzá, de hát az nekem nem volt:) Akinek van: 118 fokosnak kell lennie.
- A tojásfehérjéből kimérünk 33 grammnyit és lágy habbá verjük. (mint a borotva hab, olyasmi legyen) Robotgéppel folyamatosan keverve lassan hozzáöntjük a cukorszirupot és pár percig tovább keverjük, míg hűl. Akkor lesz jó, ha már kemény és keverés közben “klaffogó” hangot ad.
- Ekkor hozzáadjuk a maradék tojásfehérjét (nem kell külön felverni) és így keverjük pár másodpercig. Ettől kicsit hígabb lesz.
- Hozzákeverjük a teafüvet.
- Ezután hozzáadjuk a porcukros mandulát és óvatos, de határozott mozdulatokkal jól átforgatjuk az egészet. Akkor jó, ha a kanálhoz tapad és nyúlik, ahogy kiemeled.
- Ilyennek kell lennie:
- Az elkészült masszát habzsákba töltjük és sütőpapírra kb. 3 cm átmérőjű pöttyöket nyomunk. (habzsák híján én sima nejlon zacskóba kanalaztam, aminek a sarkára egy kb. 7 mm-es lyukat vágtam. A köröket a sütőpapír másik oldalán érdemes előrajzolni, hogy egyforma méretűek legyenek.) Én most a szilikonlappal próbálkoztam:)
- Ezután fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük őket.
- 140 fokra előmelegített sütőben 4-5 perc után “kinőnek” a talpacskák és 16-17 perc alatt megsülnek. (ha esetleg elkezdene barnulni a sütési idő vége felé, fedjük le sütőpapírral)
- Sütőpapírral együtt rácsra emeljük őket, megvárjuk, míg kihűl és leszedegetjük a papírról.
- Elkészítjük a tölteléket: citromot alaposan megmossuk, a héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk és a cukorral és a teafilterrel együtt egy tálban gőz fölött addig melegítjük, még a cukor el nem olvad. (én ezután le szoktam szűrni, hogy ne legyenek benne citromhéj darabok, de ez elhagyható)
- Ekkor hozzáadjuk a vajat, megvárjuk még elolvad és levesszük a gőzről, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
- Ha kicsit hűlt, hozzákeverjük a tojást kézi habverővel, visszatesszük a gőz fölé, majd addig kevergetjük, míg be nem sűrűsödik. Ilyennek kell lennie:
- Megvárjuk, míg teljesen kihűl, majd összeállítjuk a macaronokat: egy habcsókra kb. egy teáskanálnyi tölteléket teszünk, majd óvatosan rányomunk egy másikat.
És már fogyasztható is:)
rita
2013. december 16. - 01:27Szia,
Az lenne a kérdésem,hogy a cukros szirupot,miután kihült kell a fehérjéhez adagolni?mert nekem sajnos sehogy se akkar ez a fajta recepted össze jöni.(mert az fehércsokis epreset remekül eltudtam készíteni)
Köszi a választ,
Rita
Vikki
2013. december 16. - 21:49Szia,
nem kell, hogy kihűljön, mert ahogy hűl, sűrűsödik, csak annyit kell vele várni, hogy már ne forrjon és utána nagyjából egy-két percet, (ilyenkor is még nagyon forró). Ezt kell hozzáadni folyamatos keverés mellett a felvert fehérjéhez.
rita
2013. december 17. - 08:48Köszi
Tímea
2013. december 29. - 20:30Hát ez istenien hanzik! HOgy én hogy szeretem a macaront, meg az E.G. külön, egyben pedig maga lehet a csoda :O))
Ange
2014. május 21. - 20:31Szia!
Zseniális receptjeid vannak.
Kezdőknek is ajánlod?
Minden esetre a hétvégén kipróbálom! 🙂
Vikki
2014. május 21. - 22:26Szia,
köszönöm, örülök, hogy teteszenek:) Teljesen kezdőként talán nem a macaron a legjobb választás, bár valójában nem nagy ördöngősség, ami nagyon fontos, az egy jó sütő, ami egyenletesen süt. Remélem jól sikerül majd! 🙂
Ordasi Elemérné
2014. december 5. - 17:37Nagyon szeretnék macaron sütőt. Tudsz esetleg segíteni? Köszönöm szépen. Ica
Ordasi Elemérné
2014. december 5. - 17:59Köszönöm, sikerült megrendelnem a sütőlapot. Ica
Vikki
2014. december 6. - 13:34Szia,
örülök, hogy találtál! 🙂 Egyébként korábban én is sima sütőpapíron csináltam, úgy, hogy előrajzoltam a köröket a papír másik oldalán, és tökéletesen bevált ez a megoldás is 🙂