2013. január 15.


Kelt tészták, Tekercs - csiga

Karamellás csiga

Mi lenne jobb egy ilyen hideg, havas téli napon, mint egy langyos pihe-puha kelt tészta, valamilyen finom töltelékkel? Főleg  ha a töltelék lágy karamell…:)

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én nagyon szeretem az ilyen-olyan csigákat. Azok közül is leginkább azokat, amik kelt tésztával készülnek. Mindegy, hogy sós vagy édes, a lényeg, hogy legyen benne valamilyen érdekes töltelék:) Most a karamell jutott eszembe, mert ilyet eddig egy pékségben sem találtam, viszont szerintem remek töltelék egy puha kelt tésztába, a formázás miatt pedig nagyon minimális mennyiség folyt ki belőle sütés közben. Frissen az igazi, de másnapra is nagyon jó puha marad, próbáljátok ki!:)

Karamellás csiga

Hozzávalók

(8-10 csigához)

Tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 tojássárgája
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg olvasztott vaj

Töltelék:

  • 10 dkg cukrozott sűrített tej
  • 2 dkg vaj vagy margarin

Tetejére:

  • 1 tojás sárgája
  • jégcukor (elhagyható)

Elkészítés

  1. A lisztet egy nagy tálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk, amibe teszünk 1 kk. cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 1 dl langyos tejet. Megvárjuk, míg felhabosodik.
  2. Ekkor hozzáadjuk a maradék cukrot, tejet, a tojás sárgáját és lágy tésztává gyúrjuk.A hozzávalókat összegyúrjuk
  3. Ha már a tészta összeállt, hozzáöntjük az olvasztott vajat és ezt is beledolgozzuk.Hozzáadjuk az olvasztott vajat
  4. Langyos helyen, letakarva a duplájára kelesztjük.
  5. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk.
  6. Elkészítjük a tölteléket: a vajat felolvasztjuk egy teflon serpenyőben, majd hozzáadjuk a sűrített tejet és közepes lángon így forraljuk, amíg a karamell sűrű és világosbarna lesz.A karamell
  7. Az így kapott karamellt még melegen rásimítjuk a kinyújtott tészta egyik felére (gyorsan kell vele dolgozni, mert ahogy hűl, gyorsan dermed és így lehetetlen lesz elkenni a puha tésztán)AAA tészta egyik felén elkenjük a karamellt
  8. Ezután ráhajtjuk a tészta másik felét, kicsit átsodorjuk és egy éles késsel kb. 2 cm-es csíkokat vágunk belőle. A csíkokat ezután egyesével két végén megfogva elkezdjük csavargatni, hogy egy ilyen formát kapjunk:A tésztacsíkokat összesodorjuk
  9. Sütőpapírral bélelt sütőlapon az így kapott csavart rudacskákat csiga formában feltekerjük.A tésztacsíkokat feltekerjük
  10. 15 percig pihentetjük, majd megkenjük őket kevés vízzel hígított tojás sárgájával és megszórjuk jégcukorral.Irány a sütő!
  11. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt szép barnára sülnek.

Meleg habos kakaóval vagy karamellás tejjel remek uzsonna vagy tízórai:)

Karamellás csiga

Karamellás csiga