2012. december 1.
Tea sütik, Keksz
Csokis-mentás tallérok
A karácsony igazán az aprósütik időszaka, ezért most első karácsonyi receptként ezt a csokis-mentás kekszet osztom meg. Nagyon egyszerű elkészíteni és igazán mutatós, akár ajándéknak is tökéletes.
A múltkori mentás brownie bejegyzésnél már említettem, hogy elég nehéz volt beszerezni menta aromát, ezért is próbálom most sorra ki a korábban kigondolt recepteket. Ez a keksz is ezek közé tartozott. Első nekifutásra egy másik recepttel készült, nagyon finom lett, viszont vállalhatatlanul ronda. A tészta hűtés után is annyira lágy maradt, hogy nem lehetett szép szeleteket vágni belőle, összemosódott a spirálos minta. Úgyhogy gondoltam kipróbálom inkább egy egyszerű vajas tésztával és láss csodát, tökéletesen működött vele. Tényleg nagyon egyszerűen elkészíthető, aki esetleg nem szereti a mentát/nem talál sehol, készítheti pár csepp vanília aromával a belső részt. Így a tészta fehér lesz, de ha színeset szeretnél, pár csepp ételfestékkel bármilyen árnyalat kivitelezhető.
Hozzávalók
(kb. 20-22 darabhoz)
- 12,5 dkg liszt
- 12,5 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- csipet só
- 1/4 tk. sütőpor
- 1 kk. menta aroma + 1 ek. liszt
- 1 ek. holland kakaó
Elkészítés
- A tészta összes hozzávalóját a menta aroma, az 1 kanál liszt és a kakaó kivételével egy nagy tálban összegyúrjuk. Egy gyurmaszerű, puha tésztát kapunk.
- Az így kapott tésztát két egyenlő részre osztjuk, az egyikhez hozzáadjuk a menta aromát és egy evőkanálnyi lisztet, a másikba pedig beledolgozzuk a kakaót.
- Az így kapott tésztagombócokat külön-külön két sütőpapír közt kb. 3-4 mm vastag téglalapokká nyújtjuk és a papírokkal együtt betesszük a hűtőbe 1 órára, hogy megdermedjen, így majd könnyebb lesz feltekerni.
- Pihentetés után mindkét lapról lehúzzuk a felső sütőpapírt (félretesszük, jó lesz majd a sütésnél), a kakaós tetejét megkenjük kevés vízzel és a mentás tésztát ráillesztjük az alján lévő sütőpapír segítségével. Enyhén megnyomkodjuk, hogy összetapadjanak és lehúzzuk róla a sütőpapírt.
- A széleiket körbevágjuk, és az alsó sütőpapír segítségével szorosan feltekerjük.
- Sütőpapírba csomagolva 15 percre betesszük a mélyhűtőbe, hogy megdermedjen és szépen lehessen szeletelni.
- Pihentetés után egy éles késsel kb. fél cm vastag szeleteket vágunk a rúdból. (érdemes a kést minden szelet után áttörölni, hogy ne maszatolja össze a két réteget szeletelés közben)
- Ha szükséges, kicsit formázunk rajta, hogy kerek legyen majd sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük őket, egymástól kb. 5 cm távolságban.
- 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsülnek.
- Megvárjuk, míg kihűlnek és csak azután szedjük le a sütőpapírról.
Ajándéknak is tökéletes:)
ritacica
2012. december 15. - 18:19Elkészült. Nem is volt olyan ördöngős, mint ahogy gondoltam. 🙂
Viszont valószínűleg túl erős volt a mentolom, mert nagyon-nagyon mentolos lett. :))) Így egy kicsit fura, de nem rossz. Azonban egyszerre dupla adagot csináltam és a másik rúd vaníliás-csokis lett, középen áfonyás töltelékkel. (Egy újságban láttam ezt tölteléket) Az még hűl, de isteni az illata.
Vikki
2012. december 16. - 11:48Hú ez nagyon jól hangzik! Az áfonyát milyen formában tetted bele, aszalt vagy lekvár? A tészta közé/rá tetted vagy belegyúrtad a fehérbe? Én is csináltam egy áfonyást, a tésztába gyúrtam bele, a másik tészta meg narancsos volt csak nem lett túl szép, konkrétan nem látszott a minta, mert kb. egyforma színűek lettek.
ritacica
2012. december 18. - 16:55Csináltam egy kakaós réteget, arra egy vaníliás réteget és arra tettem a tölteléket. Az pedig a következő volt: aszalt vörösáfonya picire aprítva, étcsoki picire aprítva, felvert tojás, vaníliás cukor, fahéj. Az újság, amiben találtam még darált mandulát is ír, az nekem volt, de nem is hiányzott. Ezután tekertem fel. Elképesztő illata van! 🙂
Vikki
2012. december 19. - 15:56szerintem kipróbálom ezt is!:)