2012. december 7.


Krémes sütik, Édesség - bonbon, Macaron

Macaron narancsos-fahéjas csokoládéval

Ezek a macaronok már a karácsonyi készülődés jegyében születtek, az ízviláguk is számomra a karácsonyi sütiket és illatokat idézik: fahéj, narancs és az elmaradhatatlan csoki. Nálunk biztosan lesz néhány ilyen is karácsonykor:)

A macaronos karácsonyfa díszítést nem ajánlom azért senkinek, vagy legfeljebb a most nagyon divatos műanyag karácsonyfadísz változattal tessék próbálkozni:) Nekem is meggyűlt a bajom velük, valamelyik mindig kicsúszott a szalagból és a földön landolt. De legalább nem sok veszett kárba:) Ezek a macaronok is a szirupos módszerrel készültek, a habcsókokba fahéj, a közepükbe pedig ezúttal apró kandírozott narancshéjjal és fahéjjal ízesített csokoládé ganache került. A tetejükre is kandírozott narancsdarabkákkal próbálkoztam, de sajnos a narancshéj súlya alatt sütés közben néhány beszakadt. Úgyhogy ezt inkább nem ajánlom, érdemesebb utólag megszórni, tálaláskor.

Karácsonyi macaron

Hozzávalók

(kb. 30 darabhoz)

Macaron:

  • 10 dkg kristálycukor
  • 33 g víz (30 ml)
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg mandula
  • 2 közepes méretű tojás fehérje (66g)
  • 1 teáskanál őrölt fahéj

Töltelék:

  • 10 dkg mentás étcsoki
  • 0,5 dl tejszín
  • 2 dkg vaj
  • kandírozott narancshéj ízlés szerint
  • őrölt fahéj ízlés szerint

Díszítés:

  • kandírozott narancshéj

Elkészítés

Előző nap:

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
  2. A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.
  3. Mikor kihűlt, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
  4. Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk. A végeredménynek ilyennek kell lennie:mandula+cukor
  5. A mandulás porcukros keverékhez hozzáadjuk az őrült fahéjat is.

Másnap:

  1. Először elkészítjük a cukorszirupot: a kristálycukorhoz hozzáadjuk a vizet és elkezdjük forralni, pár perc forralás után akkor lesz jó, mikor már nagy, nyúlós buborékok vannak benne. Igazából cukorhőmérő kellett volna hozzá, de hát az nekem nem volt:) Akinek van: 118 fokosnak kell lennie.cukorszirup
  2. A tojásfehérjéből kimérünk 33 grammnyit és lágy habbá verjük. (mint a borotva hab, olyasmi legyen) Robotgéppel folyamatosan keverve lassan hozzáöntjük a cukorszirupot és pár percig tovább keverjük, míg hűl. Akkor lesz jó, ha már kemény és keverés közben “klaffogó” hangot ad.Tojásfehérje hab
  3. Ekkor hozzáadjuk a maradék tojásfehérjét (nem kell külön felverni) és így keverjük pár másodpercig. Ettől kicsit hígabb lesz. Tojásfehérje hab
  4. Ezután hozzáadjuk a porcukros -fahéjas mandulát és óvatos, de határozott mozdulatokkal jól átforgatjuk az egészet. Akkor jó, ha a kanálhoz tapad és nyúlik, ahogy kiemeled.Ha a kanalat kiemeled, nyúlik a massza
  5. Az elkészült masszát habzsákba töltjük és sütőpapírra kb. 3 cm átmérőjű pöttyöket nyomunk. (A köröket a sütőpapír másik oldalán érdemes előrajzolni, hogy egyforma méretűek legyenek.)Fél órát pihentetjük
  6. Ezután fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük őket.
  7. 140 fokra előmelegített sütőben 4-5 perc után “kinőnek” a talpacskák és 16-17 perc alatt megsülnek. (ha esetleg elkezdene barnulni a sütési idő vége felé, fedjük le sütőpapírral)
  8. Sütőpapírral együtt rácsra emeljük őket, megvárjuk, míg kihűl és leszedegetjük a papírról.
  9. Elkészítjük a tölteléket: A csokit nagyon apró darabokra vágjuk és gőz fölött felolvasztjuk.Csoki
  10. Ha már felolvadt, félrevesszük, és belekeverjük a vajat.
  11. A tejszínt meglangyosítjuk és belekeverjük a csokiba. (Ha esetleg nem olvad benne el, visszatesszük egy picit a gőz fölé, amíg teljesen homogén lesz.)Készül a ganache
  12. Hozzákeverjük az apróra vágott kandírozott narancshéjat és ízlés szerinti mennyiségű őrölt fahéjat. Megvárjuk, míg kihűl és kb. fél órára a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.Narancshéjjal és fahéjjal ízesítjük
  13. Ha már kanalazható állagú, összeállítjuk a macaronokat: kb. egy kávéskanálnyi tölteléket teszünk az egyik habcsókra, szórhatunk rá egy kevés narancshéjat is, és a tetejére óvatosan nyomunk egy másikat.ÖsszeállításÖsszeállítás
  14. Kedvünk szerint díszíthetjük narancshéjjal, vagy ha ajándékba lesz, egy-egy masnival:)Dekoráld kedved szerint:)

Karácsonyi macaron