2012. szeptember 28.
Krémes sütik, Édesség - bonbon, Macaron
Szilvásgombóc macaron
Szilva szezonban mi mást lehetne készíteni tonnaszámra, mint szilvásgombócot? Mondjuk macaront! Ugyanezzel az ízvilággal:)
Rámtört újra a macaron készítési láz, és a legkézenfekvőbb tölteléket használtam fel hozzá: a fahéjas szilvalekvárt. Idén nem is akartam készíteni, mert hogy “van még vagy 10 féle másik”, de aztán észrevettem, hogy szilvás viszont az az egy megbontott üveg van, ami a hűtőben árválkodik. Na eddig tartott az “idén nem lesz szilvalekvár” kijelentés ereje:) Úgyhogy csináltam egy fél adaggal. Ami pedig a fazék alján maradt, tökéletes macaron töltelék lett. Igazi ízbomba, a habcsókokba is került nem kevés fahéj. (Akinek nincs kedve lekvárt főzni – bár nincs is jobb, mint a saját készítésű fahéjas szilvalekvár – annak legvégső esetben a bolti szilvalekvár+sok fahéj kombinációt tudom ajánlani)
Ez a recept a Kifőztük magazin októberi számába készült.
Hozzávalók
Macaron:
- 11 dkg mandula
- 20 dkg porcukor
- 3 tojás fehérje
- 5 dkg kristálycukor
- 1 tk. őrölt fahéj
Töltelék:
- 5-6 ek. fahéjas szilva lekvár
Elkészítés
Előző nap:
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
- A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.
- Mikor kihűlt, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
- Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk. A végeredménynek ilyennek kell lennie:Másnap elkészítjük a macaronokat:
- A pihentetett tojásfehérjékből lágy habot verünk, hozzáadjuk a kristálycukrot, majd addig verjük, míg kemény hab nem lesz belőle (úgy nézzen ki, mint a borotva hab és álljon meg a tálban ha felfordítod)
- A mandulás-porcukros keverékhez hozzáadjuk a fahéjat.
- Ezt a fahéjas-mandulás keveréket egy lapát segítségével óvatosan, de határozott mozdulatokkal beleforgatjuk a habba. Egy nagyon sűrű masszát kell kapnunk, ami ha kiemeljük a lapátot hozzátapad és nyúlik.
- Sütőpapírt teszünk a sütőlapra és egyforma, nagyjából 3-4 cm átmérőjű pöttyöket készítünk nyomózsákkal (ezúttal is teáskanál segítségével adagoltam ki, mint a múltkor).
- És nagyon fontos: most 1 órát így pihentetjük őket, hogy száradjanak és legyen a tetejükön egy vékony kis hártya, hogy majd szép talpuk nőjjön sütés közben.
- A pihenő után 150 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket és 10-12 perc alatt megsütjük.
- Miután kivettük a sütőből, megvárjuk míg teljesen kihűlnek, mert csak így lehet szépen levenni őket a papírról.
- Mikor már teljesen kihűltek, összeállítjuk a macaronokat: az egyik felét megkenjük a fahéjas szilva lekvárral, majd összeragasztjuk őket.
- És el is készültek!:) Ebből a mennyiségből kb. 20 db macaron lesz.
Tünde
2014. április 8. - 13:20Szia,nagyon szuper ez az oldal!!!Csak egy kérdésem lenne:sütés közben nyitva hagyod az ajtó?máshól olvastam!És mennyire fontos pihentetni a tojàsfehérjét?Ez inkább 2kèrdés lett.:-)Nagyon sokféle recept ötlet van fent,és sokat ki is fogok probálni,majd meg irom milyen sikert aratot.Szerintem vissza járo olvasod leszek.:-):-):-)
Vikki
2014. április 8. - 21:09Szia Tünde,
köszönöm 🙂 remélem minél több elkészül és ízleni is fognak! 🙂
Kérdéseidre válaszolva: igen, kell pihentetni a tojásfehérjét, erre azért van szükség, mert így veszít a nedvességtartalmából. Sütés közben nem kell kinyitni az ajtót, a lényeg, hogy alacsony hőfokon legyen, hogy a héjak ne hirtelen megsüljenek, hanem inkább száradjanak. Sok sikert az első macaronhoz! 🙂
Tünde
2014. április 23. - 08:09Szia,holnap kiprobálom a zserbos macaront de ,nem tudom,hogy légkeverésre vagy csak hagyományos modon süsem majd.(légkeverés nélkül).elöre is köszi a válaszodat:-)
Vikki
2014. április 23. - 23:16Szia Tünde,
én légkeverésen szoktam, így egyenletesebben süt.
Tünde
2014. április 24. - 15:57Szia,hát megsütöttem!És már nincs is belöle!!!!:-)Nagyon ízlet a férjemnek.Bevalom még tegnap meg csináltam,mert nem birtam másnapig várni,Igaz még tegnap olyan volt mintha belle ragadna a fogaidba,de ami mára maradt 6 db.az már nem volt olyan.Hozàteszem csak 3x-ra sikerült a habom.de én elöbb az összes fehérjét felvertem és utána adtam hozzá a cukrot.Nem sikerült hozzá adnom a habhoz a cukorszirupot.1-re lehet,hogy túl gyorsan öntötem?folyos lett az egész hiába vertem még nem lett belöle semmi(még melegen öntötem).2.probálkozásomnál vártam egy kicsit mig a szirup ki hül hátha a azért nem lett jó elsőre,de így csak cukor darabkák letek a habomba így ez is a kukába került!!mit ronthatam el??Nem adom fel probálkozok,más izekel is.:-)B-)