2012. június 16.
Gyümölcsös sütik, Lekvár - dzsem
Bodzás eper dzsem
Rengeteg sok eper termett a mama kertjében, annak ellenére, hogy mindenki azt hitte, hogy már rég kipusztultak a bokrok. Valamit muszáj volt kezdeni vele, hogy véletlen se vesszen kárba: legyen belőle lekvár! Elvégre ez a legkézenfekvőbb. Mivel elvből nem csinálok olyan lekvárokat, amik a boltok polcain megtalálhatók, ezért most a bodzát választottam az eper mellé.
Mégpedig szirup formájában. Miközben keresgéltem, találtam olyan változatot is, ami belefőzte a lekvárba a virágot is, de valahogy azt inkább nem akartam, ki tudja mi lett volna belőle pár hónap múlva… (inkább csak dekorációnak használtam:))A sziruptól viszont nagyon jól érződik benne a bodza íz, és semmit se rontott az állagán sem. Aki már megunta a sima eperlekvárt, az próbálja ki mindenképpen!:)
Hozzávalók
- 80 dkg eper (megtisztított súly)
- 4 dl bodza szirup
- 35 dkg cukor
- 1 csomag dzsemfix (3:1)
- 1 kk. citromsav
Elkészítés
- Előkészítjük az üvegeket: forró vízzel átmossuk őket és hagyjuk megszáradni.
- Az epret alaposan megmossuk, kicsumázzuk, ha szükséges feldaraboljuk és aprítógépben felaprítjuk (nem kell túl pépesre)
- Ezután a cukorral, a citromsavval és a dzsemfix-szel együtt egy nagy lábasba öntjük és hozzáadjuk a bodza szirupot.
- Nagy lángon elkezdjük forralni kevergetés mellett, majd ha már forr, úgy hagyjuk még 2-3 percig és félrevesszük.
- A tetején keletkező habot lekanalazzuk, majd az előkészített üvegekbe merjük.
- Az üvegeket befőző fóliával lefedjük, a tetejüket jól rácsavarjuk és 5 percre fejtetőre fordítjuk őket.
Hűvös helyen tároljuk a lekvárokat, felbontás után pedig a hűtőben!