2012. május 7.
Kelt tészták, Sós sütik, Pogácsa, Tekercs - csiga
Medvehagymás-juhtúrós tekercs
Azt hiszem idén ez az utolsó (friss) medvehagymával készült sütim. De megérte fél órát keresgélni azt a maréknyi medvehagymát, amit még sikerült összeszedni az erdőben:)
Megdöbbenve tapasztaltam, hogy a korábbi medvehagymás részek az erdőben teljesen le vannak fosztva, ami meg még megmaradt, azt pedig letaposták… Úgyhogy ennek a pár levélnek is nagyon örültem amit össze tudtam szedni. Ez a juhtúrós-medvehagymás dolog már régóta érett, de sosem tudtam eldönteni, hogy pogácsa legyen, vagy inkább tekercs. Aztán megkaptam ezt a tésztareceptet, amit már korábban megkóstoltam sima sós-tojásos töltelékkel és akkor tudtam, hogy ebből fog készülni. A tészta maga nagyon egyszerű, csak össze kell gyúrni, keleszteni sem kell, és egy nagyon puha tészta lesz az eredmény. Igazából bármilyen töltelékkel el tudom képzelni, akár sima sajtkrémmel is. De ez a juhtúrós változat most a kedvencem a pogi mellett:)
Hozzávalók
(kb. 30 darabhoz)
- 40 dkg liszt
- 1 dl étolaj
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 kk. cukor
- 2 tk. só
Töltelék:
- 5 dkg juhtúró
- kisebb csokor medvehagyma
- fél pohár tejföl
1 tojás sárgája és 1 ek. tej a kenéshez
Elkészítés
- A tejet meglangyosítjuk és kb. 1 dl-nyibe belekeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk, míg felhabosodik.
- A maradék tejet a többi hozzávalóval együtt egy nagy tálba tesszük, és a felhabosodott élesztővel együtt robotgép dagasztó karjával (vagy kézzel) sima tésztává gyúrjuk.
- Elkészítjük a tölteléket: a medvehagymát felaprítjuk és a juhtúrót a tejföllel simára keverjük, majd beleszórjuk a medvehagymát is.
- A tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk. átgyúrjuk és 3 egyenlő részre osztjuk.
- A gombócokat egyenként kb. 30×15 cm-es téglalapokká nyújtjuk, majd megkenjük a medvehagymás juhtúró harmadával és szorosan feltekerjük.
- Ezután egy éles késsel háromszögeket vágunk a hengerből úgy, hogy a csúcsánál hagyunk pár miliméternyi tésztát, az alsó oldalak pedig kb. 3 cm-esek legyenek.
- Sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük őket és a tejes tojássárgájával megkenjük a tetejüket.
- 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 12-13 perc alatt szép pirosra sülnek.
Dávid
2013. április 14. - 10:41Szia!
Ne haragudj, hogy írok, de ha nem tetszik, hogy letépik, letapossák a medvehagymát és örülsz, hogy van még egy kevés, akkor ne szedd le a medvehagyma virágát! Virágonként 2-3 mag fejlődik ki, ami azt jelenti, hogy legalább 50 tő medvehagymával kevesebb fog kibújni jövő tavasszal, mert te díszítésnek felhasználtad…
Vikki
2013. április 14. - 22:13Szia!
Ez a pár virág otthon a cserépbe ültetett példányokon volt. Ott nem is baj, ha annyira nem szaporodik:) Még mielőtt “megvádolnál” irtással, ezek véletlen jöttek ki egy-két levéllel és otthon újra elültettem őket:)
Dávid
2013. április 23. - 06:28Szia!
Ne haragudj, azt hittem, hogy leszedted az erdőből! Csak mára akkora divat lett, hogy a végén oda jutunk, mint Nyugat-Európa, hogy védett növénnyé kell nyilvánítani, annyian szedik. Az otthon termesztés az tök jó dolog 🙂
Vikki
2013. április 23. - 10:09igen, én is ettől félek…