2013. augusztus 31.
Gyümölcsös sütik, Krémes sütik, Muffin - cupcake
Szilvásgombóc muffin
Hogy miért pont szilvásgombóc lett a neve? Nem is igazán tudom, ugyanis az íze egyszerre emlékeztet egy finom, fűszeres mézeskalácsra, roppanós teteje egy fahéjas kürtőskalácsra, a közepén lapuló fahéjas szilva pedig a szilvásgombócra. Na most akkor mi legyen?:)
A sima muffin sütés valahogy mostanában háttérbe került nálam, nem is tudom, hogy mikor készült utoljára. Kaptam szilvát, viszont egy lepényhez nem lett volna elég, így hát muffinba kerültek. A tészta fűszeres és istenien puha, a teteje pedig ropogós a fahéjas cukortól, pont mint egy hagyományos kürtőskalács. A belsejében pedig egy zamatos szilvaszem lapul. Nagyon gyorsan összeállítható, nagyon egyszerű, tökéletes uzsonna vagy tízórai is lehet akár belőle.
Hozzávalók
Tészta:
- 18 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 1 tk őrölt fahéj
- 1/4 tk őrölt szegfűszeg
- 1/2 tk őrölt gyömbér
- 1 dl napraforgó olaj
- 6 dkg cukor
- 1 pohár kefír (175 g)
- 2 tojás
Töltelékhez:
- 12 kisebb szem szilva
- 2 ek cukor
- őrölt fahéj
- 2 ek. liszt
Tetejére:
- kristálycukor
- fahéj
Elkészítés
- A lisztet, a sütőport és a fűszereket egy tálban összekeverjük.
- Egy másik tálban robotgéppel elkeverjük a tojásokat, a kefírt és a cukrot, majd hozzáadjuk az étolajat is.
- A lisztes keveréket pár mozdulattal összeforgatjuk a tojásos masszával.
- A szilvákat kimagozzuk, majd szétnyitva őket fahéjas cukorba nyomjuk.
- Ezután külsejüket lisztbe forgatjuk (ez azért kell, hogy ne merüljön el a tésztában).
- A muffintepsi mélyedéseit kibéleljük muffin papírral/sütőpapírral.
- A kibélelt mélyedésekbe először 1-1 evőkanálnyi tésztát rakunk, majd mindbe egy szem szilvát helyezünk úgy, hogy a vágás vízsszintesen legyen, és az egyik héjas fele legyen felül (a képen pont nem sikerült, de így nem folyik bele a nyers tészta:)
- Ezután a maradék tésztát egyenlően elosztjuk a muffinokon úgy, hogy a szilvákat mindenhol befedje, majd tetejüket megszórjuk fahéjas kristálycukorral.
- 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 20 perc alatt elkészül.
Emese
2013. szeptember 1. - 11:37Tegnap elkészítettem, isteni finom, nagyon könnyed a tészta, és a szilva csak úgy olvad a számban!Ma dupla adagot készítek:)
Vikki
2013. szeptember 1. - 12:01Örülök, hogy Neked is ízlett!:)
Márti
2013. szeptember 1. - 13:43Nagyon finom! 🙂 A gyömbér és a többi fűszer eszméletlen finommá teszi! Egyetlen problémám, hogy frissen nagyon tapad a muffin papírba. 🙂 Így meg kellett várjam, hogy kihűljön…. 😉
Niki
2013. szeptember 3. - 13:27Ma én is elkészítettem, már rég szilvás gombócra vágytam, de nincs kedvem hozzáfogni, így kapóra jött a recept, és tényleg nagyon finom. Itthon nem mondtam, h mit készítek, és a férjem, miközben ette, ennyit mondott, mintha szilvás gombócot sütöttél volna 😉 köszi
Vikki
2013. szeptember 3. - 13:54🙂