Szilvásgombóc muffin

Szilvásgombóc muffin

Hogy miért pont szilvásgombóc lett a neve? Nem is igazán tudom, ugyanis az íze egyszerre emlékeztet egy finom, fűszeres mézeskalácsra, roppanós teteje egy fahéjas kürtőskalácsra, a közepén lapuló fahéjas szilva pedig a szilvásgombócra. Na most akkor mi legyen?:)

A sima muffin sütés valahogy mostanában háttérbe került nálam, nem is tudom, hogy mikor készült utoljára. Kaptam szilvát, viszont egy lepényhez nem lett volna elég, így hát muffinba kerültek. A tészta fűszeres és istenien puha, a teteje pedig ropogós a fahéjas cukortól, pont mint egy hagyományos kürtőskalács. A belsejében pedig egy zamatos szilvaszem lapul. Nagyon gyorsan összeállítható, nagyon egyszerű, tökéletes uzsonna vagy tízórai is lehet akár belőle.

Szilvásgombóc muffin

Hozzávalók

Tészta:

  • 18 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1/4 tk őrölt szegfűszeg
  • 1/2 tk őrölt gyömbér
  • 1 dl napraforgó olaj
  • 6 dkg cukor
  • 1 pohár kefír (175 g)
  • 2 tojás

Töltelékhez:

  • 12 kisebb szem szilva
  • 2 ek cukor
  • őrölt fahéj
  • 2 ek. liszt

Tetejére:

  • kristálycukor
  • fahéj

Elkészítés

  1. A lisztet, a sütőport és a fűszereket egy tálban összekeverjük.LIszt&fűszerek
  2. Egy másik tálban robotgéppel elkeverjük a tojásokat, a kefírt és a cukrot, majd hozzáadjuk az étolajat is.Hozzáadjuk az étolajat is
  3. A lisztes keveréket pár mozdulattal összeforgatjuk a tojásos masszával.Hozzáadjuk a száraz hozzávalókat
  4. A szilvákat kimagozzuk, majd szétnyitva őket fahéjas cukorba nyomjuk.Fahéjas cukorba nyomjuk
  5. Ezután külsejüket lisztbe forgatjuk (ez azért kell, hogy ne merüljön el a tésztában).LIsztbe forgatjuk
  6. A muffintepsi mélyedéseit kibéleljük muffin papírral/sütőpapírral.
  7. A kibélelt mélyedésekbe először 1-1 evőkanálnyi tésztát rakunk, majd mindbe egy szem szilvát helyezünk úgy, hogy a vágás vízsszintesen legyen, és az egyik héjas fele legyen felül (a képen pont nem sikerült, de így nem folyik bele a nyers tészta:)A tésztába belenyomunk egy szem szilvát
  8. Ezután a maradék tésztát egyenlően elosztjuk a muffinokon úgy, hogy a szilvákat mindenhol befedje, majd tetejüket megszórjuk fahéjas kristálycukorral.
  9. 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 20 perc alatt elkészül.

Szilvásgombóc muffin

Szilvásgombóc muffin

Megosztás

5 hozzászólás

  1. Emese szerint:

    Tegnap elkészítettem, isteni finom, nagyon könnyed a tészta, és a szilva csak úgy olvad a számban!Ma dupla adagot készítek:)

  2. Márti szerint:

    Nagyon finom! :) A gyömbér és a többi fűszer eszméletlen finommá teszi! Egyetlen problémám, hogy frissen nagyon tapad a muffin papírba. :) Így meg kellett várjam, hogy kihűljön…. 😉

  3. Niki szerint:

    Ma én is elkészítettem, már rég szilvás gombócra vágytam, de nincs kedvem hozzáfogni, így kapóra jött a recept, és tényleg nagyon finom. Itthon nem mondtam, h mit készítek, és a férjem, miközben ette, ennyit mondott, mintha szilvás gombócot sütöttél volna 😉 köszi

Szólj hozzá te is!