2020. május 14.


Krémes sütik

Sós pisztáciás eclair

Ettél már igazán jó eclairt? Ha már igen, akkor megtaláltad hozzá a tökéletes receptet, ha pedig még nem, akkor ne is próbálkozz mással elsőre 😉

Felejtsd el a növényi krémekkel fodrosan megtöltött íztelen szivacsos tésztát, ez valami egészen más… Az igazi eclair tésztája vajjal készül, egyáltalán nem olyan macerás, mint gondolnád, a krém pedig főzött, ahogy kell, amitől pont olyan lesz az egész, amilyen egy francia pékségben. 🇫🇷Nekem nagyon nagy kedvencem lett, szinte bármilyen ízben. Ha elsőre bizarrnak találnád a sós pisztáciás krémet, készítsd el nyugodtan a paszta és a pisztácia nélkül, sima vaníliás krémmel, így is hibátlan 😊

Hozzávalók

Tészta:

  • 1 dl tej
  • 1 dl víz
  • 1 dkg cukor
  • csipet só
  • 8 dkg vaj
  • 12 dkg liszt
  • 4 tojás

Pisztácia krém:

  • 12,5 dkg puha vaj
  • fél vaníliarúd kikapart magjai
  • 2,5 dl tej
  • 2 tojás sárgája
  • 7,5 dkg  cukor
  • 2,5 dkg keményítő
  • 1 tk. pisztácia paszta
  • csipet só

Bevonat:

  • 10 dkg fehér csoki
  • 2 ek olaj
  • fél kk. pisztácia paszta
  • 1 marék pörkölt sós pisztácia

Elkészítés

  1. A tésztához egy lábasba tesszük a tejet, a vizet, a cukrot, a csipet sót és a vajat és elkezdjük melegíteni.Égetett tészta készítése az eclair-hez
  2. Ha már gyöngyözik, félrehúzzuk és hozzáadjuk a lisztet: addig keverjük, míg teljesen homogén lesz.Égetett tészta készítése az eclair-hez
  3. Visszatesszük a tűzhelyre és folyamatos kevergetés mellett kb. 1 percig melegítjük, amíg egy gombóccá válil és teljesen el nem válik az edény falától.
  4. Ekkor áttesszük egy másik edénybe és megvárjuk, amíg szobahőmérsékletűre hűl.
  5.  A krémhez a tejet feltesszük melegedni egy lábasban, ha már gyöngyözik, félre húzzuk és hozzáadjuk a vanília magokat. Lefedve így hagyjuk állni kb. 10 percet.
  6. A tojást a cukorral és a csipet sóval addig keverjük, míg egészen világos sárga lesz.
  7. Hozzáadjuk a keményítőt és az egészet simára keverjük.
  8. A tejet visszatesszük a tűzhelyre és elkezdjük ismét melegíteni. Ha forr, 1-1 kisebb merőkanálnyit adunk a tojásos masszához, amit így simára keverünk.
  9. A tejet félre húzzuk és hozzáadjuk a tojásos keveréket.
  10. Az egészet visszatesszük a tűzre és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. (ha hirtelen összekapja a közepét, vegyük félre és keverjük simára, ha szükséges tegyük vissza még főni)
  11. Ha elkészült a krém, egy spatulával kanalazzuk át egy keverőtálba.
  12. A vaj felét még melegen elkeverjük a krémben.
  13. A krém tetejét folpack-kal lefedjük, megvárjuk, míg szoba hőmérsékletűre hűl.
  14. A kihűlt tésztához egyenként hozzáadjuk a tojásokat és robotgéppel simára keverjük.
  15. Az így kapott masszát habzsákba töltjük és sütőpapírral bélelt sütőlapra 1 cm átmérővel egyforma hosszúságú tésztacsíkokat nyomunk.
  16. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol először 10 percet sütjük.
  17. Ekkor kis résnyire nyitjuk a sütőt, megvárjuk, amíg távozik a gőz, majd egy fakanál segítségével résnyire nyitva hagyjuk a sütő ajtaját és így sütjük további 25 percet.
  18. Az elkészült fánkokat rácsra szedjük és megvágjuk, míg teljesen kihűlnek.
  19. A krémet robotgéppel alaposan átkeverjük, hogy teljesen homogén legyen. Hozzáadjuk a maradék vajat és a pisztácia pasztát, majd simára keverjük.
  20. Habzsákba töltjük.
  21. A sós pisztáciát durvára aprítjuk.
  22. A kihűlt eclair-ek alján 4 ponton óvatosan betöltjük a krémet a habzsák segítségével. 1-1 fél pisztácia szemet is nyomunk a mélyedésekbe.Sós pisztáciás eclair készítése
  23. A bevonathoz a fehércsokit apróra vágjuk, az olajjal egy edényben gőz felett felolvasztjuk.
  24. Hozzákeverjük a pasztát, majd bevonjuk az eclair-ek tetejét.
  25. A maradék sós pisztáciát apróra vágjuk és megszórjuk az eclair-ek tetejét.
  26. Legalább 3 órára hűtőbe tesszük, hogy a krém megdermedjen.

Sós pisztáciás eclair