2016. június 3.


Kelt tészták, Sós sütik, Kenyér

Pizzás koszorú mángolddal

A kicsit extrém szín ne riasszon el senkit: egy isteni puha, “pizza ízű” tekercs ez, csak új köntösben:) Hogy mitől is lett zöld? A bejegyzésből kiderül:)

 

Az első sütési kísérletem mángolddal. Azt kell tudni róla, hogy nagyon hasonlít az íze (a színe:)) és az állaga a spenótra, ezért a felhasználási köre is nagyon hasonló.  Első próbálkozásra kelt tésztába gyúrtam bele, a zöldség nedvessége miatt nagyon jó állaga lett a tésztának: puha és kicsit tömör. Ezt a tésztát a paradicsomos töltelék mellett egy egyszerű sajtos-zöldfűszeres változattal tudom még elképzelni, valószínű hamarosan el is fog készülni ez a változat is:) Addig is próbáljátok ki a zöld “pizzáscsigát”;) Garantált gyerek kedvenc lesz!

Pizzás koszorú mángolddal

Hozzávalók:

Tészta:

  • 20 dkg mángold levél
  • 40 dkg liszt
  • 1 csomag instant élesztő (7 g)
  • 1 tk. só
  • 0,75 dl víz (kb. 9 ek.)
  • 5 ek. étolaj

Töltelék:

  • 30 dkg hagyma
  • 1 ek étolaj
  • 80 g paradicsompüré
  • bors
  • 10 dkg sonka
  • 15 dkg reszelt sajt

1 ek. étolaj a kenéshez

Elkészítés

  1. A töltelékhez a hagymát felaprítjuk és serpenyőben 1 ek. olajon megfonnyasztjuk.
  2. Hozzáadjuk a paradicsompürét, sózzuk, borsozzuk, pár percig pároljuk, majd félrevesszük és megvárjuk, míg kihűl.
  3. A mángoldot megmossuk, a leveleket, ha szükséges, kisebb darabokra tépkedjük, majd forrásban lévő vízbe tesszük. Megvárjuk, míg megfonnyad, majd leszűrjük.Mángold
  4. Robotgéppel pépesítjük.Mángold püré
  5. A tésztához a lisztet, az instant élesztőt, a vizet, sót, étolajat, valamint a mángold pürét egy nagy keverőtálba tesszük és ruganyos tésztává dagasztjuk.Mángoldos koszorú hozzávalói
  6. A tésztát lisztezett deszkán 30×50 cm-es téglalappá nyújtjuk.Mángoldos tészta
  7. A hagymás tölteléket elsimítjuk a tésztán úgy, hogy a széleknél 1-1 cm-nyit szabadon hagyunk.
  8. Megszórjuk az apróra vágott sonkával és a reszelt sajttal.Mángoldos koszorú készítése
  9. Hosszabbik oldalától indítva szorosan feltekerjük.
  10. Az így kapott tekercs végeit levágjuk, majd óvatosan sütőpapírral bélelt formába emeljük, a végeket összenyomkodjuk.
  11. 15 percig pihentetjük.
  12. Egy éles késsel nagyjából 2 ujjnyi távolságra kívülről bevagdossuk, de ne túl mélyen, különben nagyon szétnyílik és kifolyna a sajt!Irány a sütő!
  13. Vékonyan megkenjük étolajjal és 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 25 perc alatt megsül.

Pizzás koszorú mángolddal