2016. június 3.
Kelt tészták, Sós sütik, Kenyér
Pizzás koszorú mángolddal
A kicsit extrém szín ne riasszon el senkit: egy isteni puha, “pizza ízű” tekercs ez, csak új köntösben:) Hogy mitől is lett zöld? A bejegyzésből kiderül:)
Az első sütési kísérletem mángolddal. Azt kell tudni róla, hogy nagyon hasonlít az íze (a színe:)) és az állaga a spenótra, ezért a felhasználási köre is nagyon hasonló. Első próbálkozásra kelt tésztába gyúrtam bele, a zöldség nedvessége miatt nagyon jó állaga lett a tésztának: puha és kicsit tömör. Ezt a tésztát a paradicsomos töltelék mellett egy egyszerű sajtos-zöldfűszeres változattal tudom még elképzelni, valószínű hamarosan el is fog készülni ez a változat is:) Addig is próbáljátok ki a zöld “pizzáscsigát”;) Garantált gyerek kedvenc lesz!
Hozzávalók:
Tészta:
- 20 dkg mángold levél
- 40 dkg liszt
- 1 csomag instant élesztő (7 g)
- 1 tk. só
- 0,75 dl víz (kb. 9 ek.)
- 5 ek. étolaj
Töltelék:
- 30 dkg hagyma
- 1 ek étolaj
- 80 g paradicsompüré
- só
- bors
- 10 dkg sonka
- 15 dkg reszelt sajt
1 ek. étolaj a kenéshez
Elkészítés
- A töltelékhez a hagymát felaprítjuk és serpenyőben 1 ek. olajon megfonnyasztjuk.
- Hozzáadjuk a paradicsompürét, sózzuk, borsozzuk, pár percig pároljuk, majd félrevesszük és megvárjuk, míg kihűl.
- A mángoldot megmossuk, a leveleket, ha szükséges, kisebb darabokra tépkedjük, majd forrásban lévő vízbe tesszük. Megvárjuk, míg megfonnyad, majd leszűrjük.
- Robotgéppel pépesítjük.
- A tésztához a lisztet, az instant élesztőt, a vizet, sót, étolajat, valamint a mángold pürét egy nagy keverőtálba tesszük és ruganyos tésztává dagasztjuk.
- A tésztát lisztezett deszkán 30×50 cm-es téglalappá nyújtjuk.
- A hagymás tölteléket elsimítjuk a tésztán úgy, hogy a széleknél 1-1 cm-nyit szabadon hagyunk.
- Megszórjuk az apróra vágott sonkával és a reszelt sajttal.
- Hosszabbik oldalától indítva szorosan feltekerjük.
- Az így kapott tekercs végeit levágjuk, majd óvatosan sütőpapírral bélelt formába emeljük, a végeket összenyomkodjuk.
- 15 percig pihentetjük.
- Egy éles késsel nagyjából 2 ujjnyi távolságra kívülről bevagdossuk, de ne túl mélyen, különben nagyon szétnyílik és kifolyna a sajt!
- Vékonyan megkenjük étolajjal és 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 25 perc alatt megsül.