Piskóta tekercs

Piskóta tekercs

A legegyszerűbb süteményből is ki lehet hozni a legjobbat, itt a bizonyíték! Kell hozzá ugyan némi kézügyesség, de még így is a leggyorsabban elkészülő kategóriába tartozik.

A piskóta díszítése (sajnos) nem az én ötletem, az egyik kedvenc blogomon találtam, és nem bírtam ki, hogy ne készítsem el:) A díszítő krémmel igazából bármilyen mintát készíthetünk, csak a képzelet szab határt és mivel belesül a piskótába, így biztosan meg is marad a minta.

Hozzávalók

Díszítő krém:

  • 1 tojás fehérje
  • 3 dkg cukor
  • 3 dkg margarin
  • 4 dkg liszt
  • ételfesték tetszés szerint

Piskóta:

  • 4 tojás
  • 12 dkg liszt
  • 12 dkg cukor
  • fél kk. sütőpor
  • csipet só

Elkészítés

  1. Először elkészítjük a díszítő krémet: a margarint a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásfehérjét és a lisztet, valamint az ételfestéket és az egészet simára keverjük.
  2. Habzsákba/nejlon zacskóba töltjük és sütőpapírra tetszés szerinti mintát rajzolunk vele. (a sütőpapír másik oldalán elő is rajzolhatjuk a mintát)A díszítőkrémmel megrajzoljuk a mintát
  3. Negyed órára berakjuk a hűtőbe, hogy megdermedjen.
  4. Addig elkészítjük a piskótát: A tojásokat a cukorral robotgéppel addig verjük, míg egészen halvány sárga lesz. (kb. 3 perc)
  5. Hozzáadjuk a lisztet a sütőport és a sót és óvatosan beleforgatjuk.A felvert tojásokhoz adjuk a lisztet
  6. A kidíszített sütőpapírt elővesszük a hűtőből, sütőlapra tesszük és egyenletesen, óvatosan ráöntjük a piskóta tésztát (úgy hogy utána már ne nagyon kelljen szétkenni, mindenhol fedje be a mintát)A mintára öntjük a piskótatésztát
  7. 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb. 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
  8. Mikor kivesszük porcukorral megszórt felületre borítjuk, lehúzzuk róla a papírt, majd átfordítjuk egy nedves konyharuhára úgy, hogy a mintás fele legyen alul a konyharuhán.
  9. A konyharuhával együtt még melegen feltekerjük és így hagyjuk, hogy hűljön egy kicsit.Nedves konyharuhával feltekerjük a meleg piskótát
  10. Mikor már csak langyos, széttekerjük és megvárjuk, míg teljesen kihűl.
  11. Ekkor megkenjük bármilyen ízű lekvárral (én most málnát használtam) és feltekerjük.Megkenjük lekvárral

És már készen is van, szeletelhetjük a pihe-puha lekváros piskótát.

Megosztás

22 hozzászólás

  1. Emőke szerint:

    ÓÓÓÓ nagyon szép!! Ezt a mintázást én is ki fogom próbálni!!! Nagyon szuper! :) köszi!!!

  2. Nagy MIklósné szerint:

    ez nagyon szép,hétvégén ki is próbálom!

  3. Betty szerint:

    Kipróbáltam és szuper lett!

    • Vikki szerint:

      De jó, örülök, hogy jól sikerült!:)

      Megkérdezhetem, hogy hol találtad a linket a recepthez? Mert mostanában nagyon sokan megnézték ezt a receptemet és fogalmam sincs, hogy hol bukkantak rá ennyien…

  4. Betty szerint:

    Gyönyörű lett és finom is :)
    Egy barátnőmtől kaptam 😀

    • Vikki szerint:

      Értem:)

      Ha esetleg valaki a facebook-on találta a linket hozzá (nem az én oldalamon persze) az légyszi árulja el, hol van kinn! Köszi!:)

  5. Bokor Boglárka szerint:

    Elkészítettem én is, ezúton is köszönöm az ötletet :)). Szép lett, és finom, csak olyan késő este készült el, hogy fotózni már nem tudtam. Tényleg a face-en volt a link, de már nem tudom, hogy hol láttam.

  6. B szerint:

    szia!

    szeretném elkészíteni ezt a sütit, csak túrókrémesen, de az lenne a kérdésem, hogy tudnál-e valami más módszert ajánlani a konyharuába tekerés helyett, mert nagyon nem szeretem, amikor a konyharuhából beszívja az ötlítő/mosópor szagát….:S

    • Vikki szerint:

      Szia!

      Hát esetleg próbáld meg egy sütőpapírral feltekerni. Egyébként mi pont ezért a konyharuhákra nem teszünk öblítőt:)

  7. Cruz szerint:

    Még nem csináltam meg ezt a receptet, de az lenne a kérdésem, h tutira nem fog szétrepedni a piskóta? Eddig amiket csináltam mind repedezett :((

    • Vikki szerint:

      Ha nedves konyharuhával tekered fel melegen, ahogy kivetted a sütőből és lehúztad a sütőpapírt, biztosan nem. :)

  8. Cruz szerint:

    Köszönöm a gyors választ! :) még egy kérdés: kb mekkora tepsiben érdemes sütni, h pont jó vastagságú legyen? Most találtam meg a túrós-epres töltelékeset, azt akarom majd megcsinálni egyik barátnőm szülinapjára :) Egyébként ma keveredtem az oldaladra, és ez az oldal vmi hiper-szuper!! Egyik kedvenc oldalán lett már most!!! Csak így tovább!!

    • Vikki szerint:

      Köszi:)

      Rendes, sütő méretű tepsiben süsd, a bejegyzésekben láthatók is így készültek:)

  9. Marianna szerint:

    Nagyon jo,ajandekba fogom kesziteni :) !!

  10. Kiss Anett szerint:

    Szeretném elkészíteni ezt a sütit. Az lenne a kérdésem, hogy a tojás fehérjét és a sárgáját biztos hogy együtt kell felverni és nem külön-külön? Miért?

    • Vikki szerint:

      Szia,

      ha együtt vered őket kellő ideig (legalább 3 perc) legnagyobb fokozaton, ugyanazt az állagot kapod végül. Csak így gyorsabb:)

  11. Kovácsné szerint:

    Én megsütöttem, de nekem mintás rész a papíron maradt, nem tudtam le szedni mit rontottam el?

    • Vikki szerint:

      Valószínű az volt a baj, hogy nem sült át rendesen a piskóta, még kellett volna hagyni kicsit a sütőben. Következő próbálkozásnál tovább süsd és akkor belesül rendesen a minta és nem marad majd a papíron.

Szólj hozzá te is!