2019. szeptember 27.


Gyümölcsös sütik

Diós piskótatekercs körtével

Most, hogy már a hőmérséklet is ősziesbe váltott, itt az ideje az első szuper őszi sütinek is! Próbáld ki elsőnek ezt a puha diós tekercset, körtés mascarpone krémmel 😉

Nem kell izgulni a piskóta feltekerése miatt sem, annyira rugalmas és puha lesz a piskóta, hogy melegen gond nélkül feltekerheted, nem fog eltörni. De ha úgy érzed, nem vagy még elég rutinos, a piskóta tetejére kent körtés krémmel, falatkák formájában is szuper desszert lesz belőle!

Hozzávalók:

Piskóta:

  • 5 tojás
  • 10 dkg cukor
  • fél csomag sütőpor
  • csipet só
  • 10 dkg darált dió
  • 7,5 dkg liszt
  • fél citrom reszelt héja

Körtés krém:

  • 20 dkg körte (tisztított súly)
  • 7,5 dkg cukor
  • 2 dl körtelé
  • 2 dkg kukorica keményítő
  • fél citrom leve és reszelt héja
  • 25 dkg mascarpone

Dekoráció:

  • durvára tört dió
  • körte szeletek

Elkészítés

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk.
  2. A sárgákat a cukorral addig habosítjuk, míg egészen világos sárga lesz.
  3. A darált diót elkeverjük a liszttel, a sütőporral, csipet sóval és hozzáreszeljük a citromhéjat.Diós piskótatekercs készítése
  4. A cukros-tojásos masszába keverjük a lisztes keveréket.Diós piskótatekercs készítése
  5. Végül óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérje habot is.Diós piskótatekercs készítése
  6. Sütőpapírral bélelt sütőlapra simítjuk, nagyjából 30×30 cm-es lapként.Diós piskótatekercs készítése
  7. 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 10 perc alatt aranybarnára sül.
  8. A piskótát kivesszük a sütőből és még melegen sütőpapírral együtt feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni.Diós piskótatekercs készítése
  9. A krémhez a körtét kicsumázzuk és nagy lyukú reszelőn héjastól lereszeljük.
  10. A reszelt körtét 1 dl körtelével, a cukorral és a citrom levével elkezdjük melegíteni.Mascarponés körtekrém készítése
  11. A keményítőt simára keverjük a maradék 1 dl körtelével.
  12. A forrásban lévő körtéhez adjuk a keményítős keveréket és sűrűre főzzük.
  13. Megvárjuk, míg szoba hőmérsékletűre hűl, majd habosra keverjük a mascarponéval.Mascarponés körtekrém készítése
  14. A piskótatekercset óvatosan kitekerjük, lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd belsejét megkenjük a krém 2/3 részével.
  15. Óvatosan feltekerjük, hogy ne folyjon ki a krém a végein.
  16. A maradék krémmel bevonjuk a tekercset kívülről, majd megszórjuk durvára vágott dióval.Diós piskótatekercs készítése körte krémmel
  17. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy a krém megdermedjen.
  18. Tálalás előtt körteszeletekkel díszíthetjük.

Diós piskótatekercs körtével