2021. október 10.
Gyümölcsös sütik, Tea sütik, Kocka süti
Szilvás ricottás süti
Belül krémes, kívül ropog és még szilva is van benne. Gyors őszi süti, amit 15 perc alatt összedobhatsz. 💨🍂
Habár első ránézésre úgy tűnhet, ez a süti nem egy klasszikus piskótás állagú desszert, a ricottától ugyanis belül krémes marad sütés után is. (Nem nyers, még mielőtt pánikolva dobnád ki 😂) A tetejére kerülő mandula és fahéjas barna cukor pedig a sütés alatt gyönyörűen összekaramellizálódik és a krémes belsőt ellensúlyozva vékony ropogós kérget alkot majd a tetején. Szerintem lehűtve a legfinomabb. 😉
Hozzávalók
(20×30 cm-es formához)
- 2 tojás
- 7,5 dkg barna cukor
- 0,25 dl olaj
- 1/4 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg ricotta
- 12,5 dkg liszt
- 1/4 tasak sütőpor
- 1 tk. őrölt fahéj
- 1 tk. őrölt gyömbér
- 1/4 tk. őrölt szegfűszeg
- frissen reszelt szerecsendió
- csipet só
- szeletelt mandula a tetejére
- 20 dkg szilva
- 1 ek. barnacukor fahéjjal elkeverve a szóráshoz
Elkészítés
- A szilvákat kimagozzuk és vékony szeletekre vágjuk.
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből kemény habot verünk.
- A sárgákat a cukorral habosra keverjük, míg egész világos sárga lesz.
- A cukros tojáshoz hozzáadjuk az olajat és a ricottát és simára keverjük.
- A lisztet elkeverjük a sütőporral, a sóval és a fűszerekkel, majd a ricottás-tojásos masszához adjuk és simára keverjük.
- Óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje habot is.
- Sütőpapírral bélelt sütőformába simítjuk, majd ráhelyezzük a szilva szeleteket.
- A tetejét megszórjuk a szeletelt mandulával és a fahéjas barna cukorral.
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 40-45 percet sütjük. (A süti állaga a sütés végén is krémes marad, hasonló az aludtejes prószáéhoz).
- Megvárjuk, míg teljesen kihűl és szeleteljük.