2012. május 1.
Gyümölcsös sütik, Krémes sütik
Piskóta tekercs
A legegyszerűbb süteményből is ki lehet hozni a legjobbat, itt a bizonyíték! Kell hozzá ugyan némi kézügyesség, de még így is a leggyorsabban elkészülő kategóriába tartozik.
A piskóta díszítése (sajnos) nem az én ötletem, az egyik kedvenc blogomon találtam, és nem bírtam ki, hogy ne készítsem el:) A díszítő krémmel igazából bármilyen mintát készíthetünk, csak a képzelet szab határt és mivel belesül a piskótába, így biztosan meg is marad a minta.
Hozzávalók
Díszítő krém:
- 1 tojás fehérje
- 3 dkg cukor
- 3 dkg margarin
- 4 dkg liszt
- ételfesték tetszés szerint
Piskóta:
- 4 tojás
- 12 dkg liszt
- 12 dkg cukor
- fél kk. sütőpor
- csipet só
Elkészítés
- Először elkészítjük a díszítő krémet: a margarint a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásfehérjét és a lisztet, valamint az ételfestéket és az egészet simára keverjük.
- Habzsákba/nejlon zacskóba töltjük és sütőpapírra tetszés szerinti mintát rajzolunk vele. (a sütőpapír másik oldalán elő is rajzolhatjuk a mintát)
- Negyed órára berakjuk a hűtőbe, hogy megdermedjen.
- Addig elkészítjük a piskótát: A tojásokat a cukorral robotgéppel addig verjük, míg egészen halvány sárga lesz. (kb. 3 perc)
- Hozzáadjuk a lisztet a sütőport és a sót és óvatosan beleforgatjuk.
- A kidíszített sütőpapírt elővesszük a hűtőből, sütőlapra tesszük és egyenletesen, óvatosan ráöntjük a piskóta tésztát (úgy hogy utána már ne nagyon kelljen szétkenni, mindenhol fedje be a mintát)
- 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb. 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Mikor kivesszük porcukorral megszórt felületre borítjuk, lehúzzuk róla a papírt, majd átfordítjuk egy nedves konyharuhára úgy, hogy a mintás fele legyen alul a konyharuhán.
- A konyharuhával együtt még melegen feltekerjük és így hagyjuk, hogy hűljön egy kicsit.
- Mikor már csak langyos, széttekerjük és megvárjuk, míg teljesen kihűl.
- Ekkor megkenjük bármilyen ízű lekvárral (én most málnát használtam) és feltekerjük.
És már készen is van, szeletelhetjük a pihe-puha lekváros piskótát.
Emőke
2012. május 24. - 19:48ÓÓÓÓ nagyon szép!! Ezt a mintázást én is ki fogom próbálni!!! Nagyon szuper! 🙂 köszi!!!
Vikki
2012. május 24. - 21:16Köszi!:)
Nagy MIklósné
2012. október 18. - 06:56ez nagyon szép,hétvégén ki is próbálom!
Vikki
2012. október 18. - 07:34Köszönöm! Várom a beszámolót!:)
Betty
2012. október 28. - 10:19Kipróbáltam és szuper lett!
Vikki
2012. október 28. - 10:28De jó, örülök, hogy jól sikerült!:)
Megkérdezhetem, hogy hol találtad a linket a recepthez? Mert mostanában nagyon sokan megnézték ezt a receptemet és fogalmam sincs, hogy hol bukkantak rá ennyien…
Betty
2012. október 28. - 10:50Gyönyörű lett és finom is 🙂
Egy barátnőmtől kaptam 😀
Vikki
2012. október 28. - 15:08Értem:)
Ha esetleg valaki a facebook-on találta a linket hozzá (nem az én oldalamon persze) az légyszi árulja el, hol van kinn! Köszi!:)
Bokor Boglárka
2012. október 31. - 19:42Elkészítettem én is, ezúton is köszönöm az ötletet :)). Szép lett, és finom, csak olyan késő este készült el, hogy fotózni már nem tudtam. Tényleg a face-en volt a link, de már nem tudom, hogy hol láttam.
Vikki
2012. október 31. - 20:13Szívesen, örülök, hogy a tiéd is tökéletes lett!:)
B
2012. december 13. - 14:12szia!
szeretném elkészíteni ezt a sütit, csak túrókrémesen, de az lenne a kérdésem, hogy tudnál-e valami más módszert ajánlani a konyharuába tekerés helyett, mert nagyon nem szeretem, amikor a konyharuhából beszívja az ötlítő/mosópor szagát….:S
Vikki
2012. december 13. - 20:19Szia!
Hát esetleg próbáld meg egy sütőpapírral feltekerni. Egyébként mi pont ezért a konyharuhákra nem teszünk öblítőt:)
Cruz
2013. január 11. - 16:13Még nem csináltam meg ezt a receptet, de az lenne a kérdésem, h tutira nem fog szétrepedni a piskóta? Eddig amiket csináltam mind repedezett :((
Vikki
2013. január 11. - 16:16Ha nedves konyharuhával tekered fel melegen, ahogy kivetted a sütőből és lehúztad a sütőpapírt, biztosan nem. 🙂
Cruz
2013. január 11. - 16:39Köszönöm a gyors választ! 🙂 még egy kérdés: kb mekkora tepsiben érdemes sütni, h pont jó vastagságú legyen? Most találtam meg a túrós-epres töltelékeset, azt akarom majd megcsinálni egyik barátnőm szülinapjára 🙂 Egyébként ma keveredtem az oldaladra, és ez az oldal vmi hiper-szuper!! Egyik kedvenc oldalán lett már most!!! Csak így tovább!!
Vikki
2013. január 11. - 16:57Köszi:)
Rendes, sütő méretű tepsiben süsd, a bejegyzésekben láthatók is így készültek:)
Marianna
2013. március 7. - 14:41Nagyon jo,ajandekba fogom kesziteni 🙂 !!
Kiss Anett
2013. június 5. - 11:12Szeretném elkészíteni ezt a sütit. Az lenne a kérdésem, hogy a tojás fehérjét és a sárgáját biztos hogy együtt kell felverni és nem külön-külön? Miért?
Vikki
2013. június 5. - 11:20Szia,
ha együtt vered őket kellő ideig (legalább 3 perc) legnagyobb fokozaton, ugyanazt az állagot kapod végül. Csak így gyorsabb:)
Kovácsné
2013. szeptember 29. - 16:51Én megsütöttem, de nekem mintás rész a papíron maradt, nem tudtam le szedni mit rontottam el?
Vikki
2013. szeptember 29. - 18:44Valószínű az volt a baj, hogy nem sült át rendesen a piskóta, még kellett volna hagyni kicsit a sütőben. Következő próbálkozásnál tovább süsd és akkor belesül rendesen a minta és nem marad majd a papíron.
Kovácsné
2013. október 15. - 14:00Köszönöm szépen a válaszodat, majd irok hogy hogyan sikerült.