2012. november 27.


Száraz sütik, Kocka süti

Mentás brownie

Egy igazi, tömör, csokoládés sütemény. Ez volt az első, ami eszembe jutott, mikor végre beszereztem az égen-földön keresett menta aromát:)

Így született végül ez a mentás brownie. Nagyon sokáig kerestem mindenhol menta aromát, cukrászati bolttól a gyógyszertárig, és ezt most teljesen véletlenül találtuk az egyik hipermarketben. Persze nem a sütős dolgok közt volt. Illetve, ha úgy vesszük mégis, mert a sütőformák közt bukkantunk rá. Az ára is elég borsos volt, nem csak a biomenta fajtája, amiből készült… De most már úgy voltam vele, hogy legalább valahol találtam, ezért végül mégiscsak a kosárban landolt. Egyetlen szépséghibája, hogy zöld, de ilyen apróságokon inkább nem is akadok fenn, a lényeg hogy VAN! Úgyhogy most minden korábban kinézett/kigondolt sütit kipróbálok, a legjobbakat pedig itt is megosztom, hátha más is kedvet kap majd hozzá:)

Mentás brownie

Hozzávalók

Brownie:

  • 12 dkg étcsoki
  • 12 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 7 dkg liszt
  • 1 ek. holland kakaó
  • csipet só
  • 1 tk. menta aroma

Csoki öntethez:

  • 12 dkg étcsoki
  • 1 dl tejszín
  • 1 dl tej
  • 1 tk. kukorica keményítő
  • pár csepp menta aroma
  • VAGY: legvégső esetben mentás forrócsoki 1,2 dl tejben elkeverve

Tejszínhab és mentalevelek a díszítéshez

Elkészítés

  1. A brownie-hoz csokit egészen apróra vágjuk (így hamarabb felolvad és kisebb az esélye, hogy megég) és gőz fölött a margarinnal felolvasztjuk, megvárjuk míg langyosra hűl.Olvasztott csoki
  2. A csokis alaphoz egy nagy tálban elkeverjük a két tojást a cukorral.A tojást a cukorral habosra keverjük
  3. Ezután hozzákeverjük a cukros tojásos masszához a felolvasztott csokoládét, majd a lisztet, a kakaót és simára keverjük.Hozzáadjuk a csokit, majd a lisztes keveréket
  4. Az elkészült masszát sütőpapírral bélelt tepsibe (kb. 30×15 cm) öntjük.Sütőformába öntjük
  5. 175 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 20-25 perc alatt megsütjük.
  6. Ha megsült, papírral együtt rácsra emeljük, megvárjuk, míg kihűl és egy kör alakú kiszúróval kiszúrjuk. (érdemes akkora sütőformát és kiszúrót választani, hogy egymás mellett több is kiférjen, hogy minél kevesebb legyen a “hulladék”)Kör alakúra kiszúrjuk
  7. Tálalás előtt elkészítjük a csokiöntet a csokit apróra vágjuk és gőz fölött felolvasztjuk.Aprított csoki
  8. A tejet és a tejszínt egy lábasban felmelegítjük. Egy kis tálban pár kanál langyos tejjel csomómentesre keverjük a keményítőt.(ez azért kell bele, hogy sűrűbb legyen, de akár el is hagyható).
  9. A meleg tejet hozzáadjuk az olvasztott csokihoz, hozzáadjuk a simára kevert keményítőt és együtt kevergetés mellett tovább melegítjük, míg teljesen sima, sűrű csokit kapunk. Végül adunk  hozzá pár csepp menta aromát.
  10. Ha a zacskós megoldást választjuk (ejnye!) akkor a leírás szerint készítjük el 1,2 dl tejjel, hogy sűrű legyen.

A brownie-kat a csokiöntettel és egy csepp tejszínhabbal tálaljuk. Díszíthetjük mentalevelekkel is.

Menta brownie

Menta brownie